Etkili Bir Araştırma Yazma Yönergeleri

 

Etkili Bir Araştırma Yazma Yönergeleri

Eğitmen: Kevin J. Heintz, M.A. English

* Bu eğitim Kasım 2018’de Seul, Güney Kore’deki ChungAng Üniversitesi’nde sunuldu. Wordvice / Deneme İnceleme Genel Yayın Yönetmeni Kevin J. Heintz, çalışmanızı en iyi dergilerde yayınlayacak bir araştırma makalesinin nasıl düzenleneceğini ve oluşturulacağını açıklıyor.

İlk dili İngilizce olan araştırmacılar bile, bazı özel kuralları öğrenmeli ve araştırma makaleleri yazarken bazı standart kuralları takip etmelidir. Bu, kompozisyon yazmaktan veya profesörlerinize ve arkadaşlarınıza e-posta göndermekten tamamen farklı bir beceri seti gerektirir ve bu nedenle, her araştırmacının araştırma yazmayı nasıl geliştireceğini öğrenmeye devam etmesi gerekir.

Araştırma, yaptığınız bilimsel prensipler ve keşiflerden ibaret değil, bu keşifleri diğer araştırmacılarla paylaşmakla ilgilidir. Bunu yapmak için araştırmacılar çalışmalarını dergilerde yayınlamalıdır. Güçlü yazım, araştırmanızı daha erişilebilir ve güçlü kılmanız için anahtardır ve bu nedenle bu sunum araştırmanın zorlukları hakkında değil, araştırma yazma talepleriyle ilgilidir. Bu seminerde yer alan yöntemler ve bilgiler hemen hemen her türlü araştırma makalesine uygulanabilir, ancak elbette tam yapı ve içerik araştırmanızı nereye göndereceğinize göre belirlenir.

 

Seminer İçeriği

  1. Araştırma Yazıma Genel Bakış
  2. Araştırma Yazısının Yapısı
  3. Yazınızın Bölümlerini Oluşturmak
  4. Yazım Kalitesini Artırma İpuçları

* Anlatım ve anlayışınızı test etmek için seminer boyunca sınavlar verilmektedir.

 

Araştırma Yazıma Genel Bakış

“Bir araştırma makalesi ne yapmalı?”
  • Belirli bir çalışma alanı hakkında edindiğiniz bilgileri diğer araştırmacılarla paylaşın
  • Çalışmanızın mevcut bilime nasıl uyduğunu gösterin.
  • Okuyucuları önemli bilimsel faaliyetler hakkında bilgilendirin.
  • İlgili literatür (Giriş), araştırma ve analiz için kullanılan yöntemler (Yöntemler), çalışmanızın bulguları (Sonuçlar) ve bu sonuçların getirdiği sonuçları ve gerekli olabilecek diğer araştırmaları içeren çalışmanızın bağlamını açıkça ve kısaca açıklayın. (Tartışma ve sonuç).
“Araştırma makalesi yazarken dikkat edilmesi gereken en önemli faktörler nelerdir?”

Yaptığınız araştırma elbette yeni, zamanında, titiz ve ilginç olmalıdır. Ancak bilimsel araştırmanızı da yazıya aktarmalısınız – iyi yazılmış bir makale dergilere kabul edilme şansınızı büyük ölçüde artıracaktır. Bir araştırma makalesinde kaliteli yazı oluşturmaya yardımcı olan faktörlere genel bir bakış:
 

Uyum
  • Makalenizin tüm bölümleri, anlamlı bir sırayla birbirine uymalıdır.
  • Diğer bölümleri anlamak için gereken tüm bilgileri gerekli bölümlere dahil edin.
  • Gerekmedikçe bilgileri tekrar etmeyin.
  • Cümlelerinizin gramer ve mantıksal olarak tutarlı olduğundan emin olun.
Organizasyon
  • Çoğu bilimsel makale IMRAD yapısını takip eder – doğru kısımları doğru bölüme koyduğunuzdan emin olun (örneğin, Yöntemler bölümüne literatür taramasını dahil etmeyin).
İlgililik
  • Araştırma yaptığınızda, makalenize TUTABİLECEĞİNİZ çok sayıda bilgi ve veri bulunduğunu fark edeceksiniz. Ancak, uzunluk kurallarına uymanız ve kağıdınızı odaklı tutmanız gerekir. Bu nedenle, her bölüm için odaklanmak üzere uygun sayıda öğe seçtiğinizden emin olmalısınız.
  • Örneğin, çalışmanızın 10 sonucu varsa, ancak makaleniz yalnızca 4.000 kelime olabilir, bu sonuçları yalnızca hipotezinizi destekleyenlere, belki de 3-5 en önemli sonuçlara daraltmak isteyebilirsiniz.
  • Aynısı Giriş için de geçerlidir; hangi arka planı, içeriği ve ilgili literatürü içermesi gerektiğini seçmelisiniz. Okuyucularınıza yalnızca çalışma alanınız hakkında odaklanmış ve ilgili bir anlayış sağlayan bilgiler eklediğinizden emin olun.
Anlaşılırlık
  • Açıklık tutarlılık, organizasyon ve alaka düzeyi ile ilgilidir. Makalenizdeki her paragrafın ve cümlenin doğal ve okunması ve anlaşılması kolay olduğu anlamına gelir: uygun dilbilgisi, kelime öbeği ve stil, sizin uzmanlığınıza bağlı olarak hem uzmanlar hem de uzman olmayan kişiler tarafından okunabilen ve anlaşılabilir bir yazı yazmak için anahtardır.
  • Derginin veya konferansın “REHBER YAZARLARI” bölümünü kontrol edin ya da bildiri bir sınıfsa, uygun biçimlendirme gereksinimlerini kullandığınızdan emin olun. İşte kullanışlı bir site: OWL—Online Writing Lab at Purdue University

 

Araştırma Yazısının Yapısı

Research Paper Structure

Most research papers move from broad to specific information and back to broad again.

Bilimsel araştırma makalelerinin genel yapısı IMR & D’dir (Giriş, Yöntemler, Sonuçlar ve Tartışma). Bilgi, bu şemada görüldüğü gibi, genişden özele doğru tekrar tekrar hareket eder, Giriş ve Tartışma makalenizdeki en fazla alanı kapsıyor ve Yöntemler ve Sonuçlar genellikle en kısa ve en odaklı bölümlerdir. Ancak, kağıdınızı yazdığınız sıra, bilgilerin son sırası ile aynı olmayacaktır. Önce her bir bölümün ne yaptığını kısaca inceleyelim, sonra işinizi nasıl düzenleyeceğinizi ve oluşturacağınızı tartışalım.

 

Giriş Bölümü
Ne işe yarar?

* Çözülecek problemi tartışı (amaç cümlesi)

* Araştırmanızın şu anki bilime nerede uygun olduğunu açıklar (geçmiş ve bağlam)

* Birincil literatürü kaynak göstererek kullanır ve problemin şu anki anlayışını özetler (“literatür taraması”)

 

Ne zaman yazılmalı?

* Son olarak yazın – sonuçtan sonra ve başlık ve özetden önce

 

Method Bölümü
Ne işe yarar?

* Çalışmayı nasıl yaptığınızı, hangi materyal ve araştırma analiz yöntemlerini kullanıldığınızı anlatır.

 

Ne zaman yazılmalı?

* Yazdığınız ilk bölüm – şekil ve tablolarınızı hazırladıktan sonra

 

Sonuç Bölümü
Ne işe yarar?

* Çalışmanızın araştırma sorunuzu veya hipotezinizi yanıtlamaya yardımcı olan ve amaç açıklamanızı ele alan önemli bulgularını açıklar.

 

Ne zaman yazılmalı?

* Method Bölümünden Sonra ve Tartışma / Sonuç Bölümü Öncesi

 

Tartışma / Sonuç Bölümü
Ne işe yarar?

* Bulgularınızın ne anlama geldiğini ve bunun sizin araştırma alanınıza ve daha geniş bir bağlamda (yani daha geniş bir alana veya topluma) ne gibi etkileri ve önemi olduğunu açıklar.

* Çalışmanızın sınırlarını içerir ve araştırma sorunuzu daha net cevaplamak ve yakından ilgili soruları ele almak için gerekli olan gelecekteki olası araştırmaları tartışır.

 

Ne zaman yazılmalı?

* Sonuçlar Bölümünden Sonra ve Giriş Öncesi

 

Makale Bölümlerinizi Oluşturma

Research Paper Structure 2

The Methods and Results comprise the core content of your paper. Write these sections first.

Dersin bu bölümü, ödevinizi hazırlamak için teknikler geliştirmeye odaklanmaktadır. Bir bölüm bittikten ve başka bir parçayı düzelttikten veya değiştirdikten sonra her zaman makalenize geri dönmelisiniz, ancak bu sırada yazarak tüm önemli bilgileri içereceğinizden emin olacaksınız. İlk önce Yöntemler ve Sonuçlar bölümlerinin yazılmadığından emin olun. Bunun nedeni, araştırmanızı değerlendirdikten sonra bu bölümlere değişmeyecek veya eklemeyeceğinizdir – çalışmanızın temel verilerini temsil etmesidir.

 

Adım 1: Şekilleri ve tabloları hazırlayın

Büyük olasılıkla, araştırma belgeniz bazı şekiller, tablolar veya başka grafikler kullanacaktır – bunlar aynı zamanda temel verilerdir çünkü genellikle bulgularınızı ve kullanılan yöntemleri temsil eden rakamlardır. Bunları burada nasıl hazırlayacağımızın ayrıntılarına girmeyeceğiz, ancak Sonuçlar bölümünde verilere ve araştırma sorularını temel alan rakamlar için altyazıların nasıl yazılacağına bakacağız. Şekil hazırlama ve biçimlendirme hakkında ayrıntılı açıklama için şu sitelere bakın (her derginin kendi biçimlendirme kuralları olacaktır):

 

Adım 2: Yöntemleri yazın

Bu bölüm “Sorun nasıl çalışıldı ve analiz edildi?” sorusuna yanıt veriyor.
 

Yöntemler bölümü:
  • Bir deneyin nasıl yapıldığını açıklayın.
  • Özel deney prosedürlerinin neden seçildiğine dair bir gerekçe verin.
  • Araştırma sorusuna cevap vermek için neler yapıldığını ve nasıl yapıldığını açıklayın.
  • Sonuçların nasıl analiz edildiğini açıklayın.
Yöntemlerin Organizasyonu

Düzgün bir organizasyon sağlamak ve okuyucularınızın çalışmanızın nasıl yapıldığını anlamasını kolaylaştırmak için Yöntemler bölümünü bu sıra ile yazın:

  1. Yer ve örnek dahil kullanılan malzemelerin tanımı
  2. Malzemelerin nasıl hazırlandığını açıklama
  3. Ölçümlerin nasıl yapıldığını ve yapılan hesaplamaları açıklama
  4. Verileri analiz etmek için istatistiksel yöntemlerin açıklanması
Yöntemler Bölümünün İpuçları
  • Hazırlıkların, ölçümlerin ve protokollerin tanımlarını kronolojik olarak düzenleyin.
  • Yöntemleri, Sonuçlar bölümünde görünecekleri sıraya göre sıralayın.
  • Materyal, konuya göre en önemsizden en önemlisi kadar organize edilmelidir.
  • Başlıklar farklı sonuçları ayırmak için kullanılabilir; paragraflar genellikle bunun yerine kullanılır.

 

Adım 3: Sonuçları Yazın

Bu bölüm, “Ne buldun?” sorusuna yanıt verir. Burada yalnızca araştırmalarınızın doğrudan sonuçları sunulmalıdır, başka araştırmalardan elde edilen sonuçlardan değil. Bu esasen cümle formunda açıklanan verilerin bir analizidir, böylece okunması ve bağlamı daha kolay hale getirilir.

 

Sonuçlar bölümü şunları içermelidir:
  • Bulgular, Yöntemler bölümündeki ile aynı sırada sunulmuştur.
  • Tablolarda, çizelgelerde, grafiklerde ve diğer şekillerde sunulan veriler (araştırma metni arasına veya ayrı bir sayfaya yerleştirilmiş)
  • Veri toplama, işe alım ve / veya katılımcılarla ilgili raporlar
  • Merkezi araştırma sorusuna / sorularına karşılık gelen veriler
  • İkincil bulgular (ikincil sonuçlar, alt grup analizleri vb.)

 

 Sonuçların Organizasyonu

Sonuçları, Yöntemlerinizi yazdığınız sırayla yazın. Sonuçları yazmanın güvenilir bir yöntemi, şekillerde sunulan spesifik araştırma sorularını ele almaktır. Her araştırma sorusu içinde, bu araştırma sorusunu ele alan veri türünü sunun.

Bir ankette sorulan örnek araştırma sorusu:

“What do hospital patients over age 55 think about postoperative care?”

 

Bu cevabı verilere dayanan bir ifade olarak sunun:

“Hospital patients over the age of 55 were 30% more likely to report negative experiences after postoperative care (M=83; see Fig. 1).”

 

Aynı paragrafta yer alan ikincil bilgilerle bu bulguyu detaylandırın::

“The most common negative issues reported were inattention by nurses, lack of proper medicine and a prolonged waiting period for personal issues ((P>12), (W>13), and (D>10); see Fig. 3).”

 

Verilere bağlam veren ifadeler oluşturmak için veri ve araştırma sorusunu kullanarak rakamlarınızı aynı yöntemle yazın:

“Figure 1: Attitudes towards postoperative care in patients over the age of 55.”

Results figure

Your figure captions answer research questions by representing the data findings as phrases.

Sonuçlar için Dil Bilgisi Kuralları
  • Rakamlara referans verirken, şimdiki zamanı kullanın; Deney / çalışma olaylarını tartışırken, geçmiş zaman kullanın
  • Pasif veya aktif ses genellikle kabul edilebilir – ancak tutarlılık en önemlisidir. (Hedef dergiden makaleler okuyun)
  • Her bir referansta aynen bir metinde olduğu gibi şekil veya tablodan alıntı yapın.

 

Sonuçlar için Yapılacaklar ve Yapılmayacaklar
  • Sonuçlarınızı yalnızca araştırma sorularınızı ele alanlarla sınırlandırın; Giriş bölümünü tamamladıktan ve daha az alakalı bilgileri çıkardıktan sonra Sonuçlar bölümüne geri dönün.
  • İlgili tüm parametrelerle kullanılan istatistiksel testleri belirtin. Örneğin, ortalama ve standart sapma (SD):% 44 (± 3); ortanca ve intercentcentile aralığı: 7 yıl (4,5 ila 9,5 yıl).
  • Normal dağılmış verileri bildirmek için ortalama ve standart sapmayı kullanın.
  • Eğri veriyi bildirmek için ortanca ve merkezler arası aralığı kullanın.
  • Rakamlar için, daha fazla hassasiyet gerekmedikçe iki önemli rakam kullanın (2.08 kullanın, 2.07856444 değil).
  • Çok küçük örnekler için asla yüzdelik kullanmayın. Örneğin, “her ikisinden biri”,% 50 ile değiştirilmemelidir.

 

 4. Adım: Tartışma / Sonuç Yazma

Bu bölüm “Sonuçlar ne anlama geliyor?” sorusuna cevap veriyor. Bu bölümün yazılması basit bir analizden daha fazlasını gerektirir – bulgularınızı ne kadar önemli olduğunu açıklayarak verilerinizi dergiye ve araştırmacılara yorumlamanız gerekir. Aslında, Tartışma bölümü zayıf olduğu için birçok makale reddedilir.

Tartışma ve Sonuç genellikle aynı bölümün bir parçası olarak kabul edilir, ancak Sonuç bazen ayrı bir bölüm olarak kabul edilir. Her halükarda, Sonuç, çalışmanızın veya gelecekteki çalışmalar için önerinizin çok kısa ve net bir gerekçesi olacaktır.

 

Tartışma Bölümünde yapmanız gerekenler:
  • Çalışmanızı eleştirin — tasarımınızın etkinliği konusunda dürüst olun; değişiklik ve iyileştirme önerin.
  • Şu soruyu cevaplayın: “Çalışmanız alandaki bilgilere katkıda bulundu mu?”
  • Bu araştırmanın alandaki ilgili araştırmalar üzerindeki etkisini tartışın.
Tartışma Bölümü için Düşünerek Kendinize Cevaplayacağınız Sorular:
  • Bu sonuçların Giriş bölümünde belirtilen asıl soru veya hedeflerle ilişkisi nedir?
  • Veriler hipotezinizi destekliyor mu?
  • Sonuçlarınız diğer araştırmacıların rapor ettiğiyle tutarlı mı?
  • Zayıflıkları ve tutarsızlıkları tartışın. Sonuçlarınız beklenmiyorsa, nedenini açıklamaya çalışın
  • Sonuçlarınızı yorumlamanın başka bir yolu var mı?
  • Sonuçlarınızın ortaya çıkardığı soruları cevaplamak için başka hangi araştırmalar gerekli olacak?
Tartışma Bölümünün Organizasyonu

Tartışma bölümü, Sonuçlar ve Yöntemler bölümünden daha açıktır, ancak her zaman önce EN ÇOK önemli olana odaklanmalı ve sonra araştırma probleminiz için daha az önemli olan şeye geçmelisiniz. Sonuçların analizini paragrafa bölün ve ilgisiz veri kümelerini bir paragrafta birleştirmeyin.

  • Birinci paragraf / kısım, süreci, sonuçları ve bu çalışmanın genel amacını özetlemelidir.
  • İkinci paragraf / kısım, bu çalışmanın sınırlamaları ve olası kusurları veya eksiklikleri ile ilgili soruları cevaplamalıdır (örneğin, “örnekler veya gruplar arasındaki açık ilişkilerin açığa çıkmaması”).
  • Üçüncü paragraf çalışmanın başarılarına odaklanmalı ve hangi yöntemin ya da yaklaşımın en iyi sonuçları ya da en yakın varsayımları getirdiğini vurgulamalıdır. Ayrıca farklı yöntemlerin sonuçlarını karşılaştırabilir ve hangisinin daha verimli olduğunu ve nedenini değerlendirebilirsiniz.
  • Daha sonraki paragraflarda, bu araştırmanın etkilerini tartışın ve diğer çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırın. Bu, çalışmanızın nasıl karşılaştırıldığını göstermek için ilgili çalışmaları alıntılayabileceğiniz diğer bölümdür (Giriş’e ek olarak).
Sonuç

Sonuç size çalışmalarınızın alanı mevcut bilgi durumundan nasıl ilerlediğini kısaca gösterme şansı sunar. Makalenizin sonuna bir tür ünlem işareti ekler ve onu daha unutulmaz kılar.

Buradaki işiniz için bir gerekçe ekleyin, uzantıları ve daha geniş sonuçları belirtmenin yanı sıra gelecekteki çalışmalar / deneyler önerin ve halen devam etmekte olan tüm çalışmaları işaret edin. Giriş veya özeti burada tekrar etmeyin; bu kısımlarda ortaya konan iddiaları veya soruları genişletin.

 

Tartışma/Sonuçlar için Yapılacaklar ve Yapılmayacaklar
  • Araştırmanın etkisi konusunda geniş olmayın – bazı sınırlamalar getirin.
  • Bu bölüme yeni terimler veya fikirler dahil etmeyin – bunlar Giriş bölümünde sunulmalıdır.
  • Özel ifadeler kullanın: “yüksek sıcaklık” yerine “41ºC” yazın; “daha düşük oranda” yerine “% 0.7 daha az” yazın; “Çok anlamlı” yerine “p <0.001” yazın.

 

Adım 5: Giriş yazın

Giriş, makalenizin gövdesinin en önemli kısmı olabilir – ne yapacağınızı tanıtır, okuyuculara çalışmanızın neden önemli olduğunu söyler.

 

İyi bir giriş:
  • İşin içeriğini kurmak
  • Çalışmanın amacını, bir hipotez, soru veya araştırılan problem şeklinde belirtin
  • Yaklaşımınız için amaçlar ve gerekçeler verin
Giriş Bölümü için Düşünerek Kendinize Cevaplayacağınız Sorular:
  • Çözülmesi gereken sorun nedir? (arka plan ve sorun)
  • Bu sorun hakkında ne biliyoruz?
  • Mevcut bir çözüm var mı?
  • Mevcut çözümler konusundaki sınırlamalar veya boşluklar nelerdir?
  • Bu çalışma ile neler elde etmeyi umuyorsunuz? (hipotez / amaç beyanı)
Giriş Bölümünün Organizasyonu
  • Altyapı
  • Motivasyonlar
  • Anahtar birincil veriler
  • Hipotez / araştırma problemini ortaya koyma
  • Yaklaşımlar ve gerekçe

 

Common Writing Errors

Eliminating grammar and style errors can greatly improve the flow of information in your paper and increase its chances of publication in journals.

Yazınızın Kalitesini Artırın

Etkili bir araştırma makalesi yazmak için, yazarların yazılarının hangi alanlarını iyileştireceğini bilmeleri gerekir ve buna dilbilgisi ve stil hatalarından kaçınılması da dahildir. Wordvice’da gördüğümüz beli başlı yazım hataları arasında şunlar yer almaktadır:

 

Wordvice Kaynakları

 

İlgili Kaynaklar

 

Araştırma Makalesi Referansı

Yoon S-R, Kim SH, Lee H-W, Ha J-H (2017) A novel method to rapidly distinguish the geographical origin of traditional fermented-salted vegetables by mass fingerprinting. PLoS ONE 12(11): e0188217. Retrieved from: https://doi.org/10.1371/journal.pone.018821717