Hedef Derginizi Bulmanın 8 Yolu

 

Yazınıza Uygun Derginin Bulunması

Yazıların dergilerden dönmesinin ana sebebi DERGİNİN İLGİ ALANINA UYMAMASI dır. 30,000 yakın dergiden makalenize en uygun derginin seçimi sizi zorlayabilir.

Fakat moralinizi bozmayın! Dergilerin seçim yaparken işleyiş düzenini bilirseniz , doğru dergide yazınızı yayınlatma şansınız artar.  Aşağıda size bunun birkaç ipucunu öğreteceğiz.

 

En iyi dergide yazınızı yayınlatabilmek için sihirli bir formül var mı?

Ne yazık ki böyle sihirli bir formül yok. Ancak makaleniz için doğru dergi seçimine dair izleyebileceğiniz daha önce denenmiş birkaç yol var.

Bu araçları kullanırken, yazarlar önemli bir gerçeği anlamak zorundadır: DERGİLER İŞLETMELERDİR.
Dergiler, fikir paylaşımını kolaylaştırarak araştırma topluluğuna fayda sağlamak için var olmakla birlikte, her sayılarında neleri içermeleri gerektiği ile ilgili  sağlam kararlar vermelidirler. Dergi yayıncılığı endüstrisinin rekabetçi niteliği ve rekabetten daha iyi performans gösterme baskısı nedeniyle, dergiler her zaman hangi okuyucunun en yararlı ve ilgi çekici bulacağını, diğer bir deyişle sadece okuyucuların geri gelmesini sağlayacak içerikleri göz önünde bulundurmalıdır.
Dergilerin makalenizi değerlendirme süreci,  kağıdınızın sadece nesnel bilimsel değerleriyle değil, aynı zamanda bu iş taleplerini karşılayıp karşılamadığına dayandığı anlamına gelir. Bu nedenle, zaman, çaba ve gönül rahatlığı sağlamak istiyorsanız, çalışmanızın bir dergiye ve okuyucularına nasıl fayda sağlayacağı konusunda dikkatli düşünmelisiniz. Bunu yapmanıza yardımcı olması için, işte size makaleniz için doğru dergiyi bulmanıza yardımcı olacak sekiz basit ipucu.

 

Derginizin Hedeflerini ve Kapsamını Araştırma

1. Derginin “Hakkımızda” ve “Yazarlar İçin Rehber” bölümlerini okuyun

Derginin açık hedeflerini ve kapsamını okumak, derginin neyi başardığı ve neleri başarmak için ne tür makaleler kullandığı hakkında bilmeniz gerekenleri söyleyecektir. Dergiler hemen hemen her zaman hedeflerini ve kapsamlarını iki yerde özetlemektedir: web sitelerinde (genellikle “Hakkımızda” / “Yazar Yönergeleri” bölümünde) ve bunların gönderim ölçütlerinde veya “Yazarlar İçin Rehber” bölümünde. Bu bölümler, hangi türden yazıları editörlerin kabul edeceği ve kabul etmeyeceği ile ilgili belirli parametreleri içerir. Ayrıca genellikle derginin hangi tür araştırmaları tercih ettiğini de belirtirler. Dergiyle ilgili daha fazla bilgi almak için önce bu bölümleri okuyun. İşte Bioscience Dergisi’nin “Yazar Yönergeleri” bölümüne bir örnek. 

 

2. Hedef derginizde yayınlanan makaleleri okuyun

Araştırmanızı yürütürken ve hatta yazınızı hazırlamaya başlamadan önce, derginizdeki  yayınlanmış makalelerin çoğunu okuyun. Bir derginin özel gereksinimlerini bilseniz bile, makalelerini kapsamlı olarak okumak, editörlerin tercih ettiği araştırma türlerini ve makaleleri daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. Geçtiğimiz birkaç yıldan beri olan makaleleri inceleyerek, editörlerinin “roman”, “ilginç” ve “yeterli kavramsal ilerlemeler” gibi ölçüt terimlerini nasıl tanımladıklarını görebilirsiniz.

 

3. Sizinkilere benzer araştırmalar yayınlayan dergilerin bir listesini toplayın

Zaten incelemekte olduğunuz dergiler dışında diğer dergileri de inceleyin. Araştırmanız belirli bir nişe aitse, özel bir yayın seçmek, kabul edilme olasılığınızı artıracak ve hedef kitlenizin erişimini en üst düzeye çıkaracaktır. Makaleniz doğru uzman dergisinde yayınlanıyorsa, abonelerin daha yüksek bir yüzdesi muhtemelen makalenizi okuyacak veya kendi çalışmalarıyla alakalı bulacaktır.

 

4. Derginin Etki Faktörünü Kontrol Edin

Hedef derginizin Etki Faktörü’nü (IF) araştırmak için zaman ayırmalısınız. Bu metrik, önceki iki yıl boyunca o dergide yayınlanan makalelerin (ör. 2016-2017) belirli bir yılda yayınlanan makalelere (ör., 2018) ne sıklıkla başvurulduğuna dayanır. Derginin etki faktörü ne kadar yüksekse, o dergideki makaleler diğer yazarlar tarafından o kadar sık alıntılanmıştır.

Bu sayı, bir derginin kendi alanında ne kadar prestijli olduğuna dair bir tahmin verir. Kaliteyi belirleme yöntemiyle ilgili güçlü argümanlar olsa da, Impact Factor hala bir derginin prestijini ölçmek için tercih edilen en başat yöntemdir. Derginin saygınlığı arttıkça o kadar rekabetçi olur. Yüksek dereceli bir dergiye makalenizi göndermek için harcayacağınız zaman ve çabayı dikkate almalı ve değip değmeyeceğine karar vermelisiniz. Bu kararı, yayın deneyiminiz, araştırmanızın bilimsel değeri ve sunulan makalenizin kalitesi gibi faktörlere dayandırmak iyi bir fikirdir. Araştırmacıların çoğu Nature  gibi yüksek profilli bir dergide araştırmalarını yayınlanmaktan heyecan duysalar da, siz yayın deneyimine az sahipseniz, biraz daha az prestijli dergileri seçmeniz yayın şansınızı artıracaktır.

Impact Factor Graphic

 

 

Hedef Derginizin Metodolojisini Araştırma

5. Her bir hedef derginizin gönderim sürecini inceleyin

Dergiyi seçtiğinizde dikkate alınması gereken bir faktör, makalelerinin sunulduğu ve değerlendirildiği süreçtir. Belirli türden inceleme ve bekleme sürelerine uymak isteyip istemediğinizi (ve kağıdınızın hazır olduğunu) belirlemek için bir kontrol listesi yapın. İşte cevaplarını düşünmeniz gereken bazı sorular:

Derginin eş inceleme süreci nedir? Kapalı veya açık bir süreç midir?

Farklı yayın kriterleri nasıl değerlendirilir?

Yazınızı gözden geçirenler, teknik incelemeyi yapacaklar mı?

• Değerlendirme süreci ne kadar sürüyor? Bazı dergiler için inceleme süreci haftalar sürer; diğerleri aylar sürebilir. Derginin ortalama inceleme süresi, işinizin niteliği için yeterli mi olacak?

Her derginin gönderim sürecinin ayrıntılarını göz önünde bulundurarak ve bunları diğer dergilerinkiyle karşılaştırarak, hangi derginin yayın hedeflerinize uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

 

6. Her derginin yayın yöntemini inceleyin

Derginin yayınlama yöntemi, yayınlanmış çalışmanızın ne kadar kullanılabilir olacağını – araştırmacılara ve kamuoyuna belirleyecektir. Dergiye açık erişim ise, veritabanında çalışmalarınızı araştıran herkes tarafından serbestçe kullanılabilir.  Erişim kapalıysa, yalnızca geleneksel abonelik hizmetleriyle kullanılabilir.

Açık bir dergide yayınlamakla ilgili bazı artıları ve eksileri öğrenmek için bu makaleye göz atın.

 

7. Hedef derginizi bulmak için dergi arama araçlarını kullanın

Basit çevrimiçi arama araçları sizi hedef günlüğünüze yönlendirmiyorsa, seçimlerinizi daraltmak için çeşitli ücretsiz çevrimiçi dergi bulucu araçlarından tam olarak yararlanın.  Elsevier Journal Finder, Journal/Author Name Estimator (JANE)ve Springer Journal Suggester gibi araçlar, araştırmalarınız için uygun dergilerini bulmak için anahtar kelimeleri, makale başlığınızı ve özetinizi kullanarak veritabanlarını aramanıza izin verir. 

 

8. Makalenizi hedef derginize uygun şekilde taslak olarak hazırlayın

Araştırmanızın, derginin kapsamına uymayan yönleri olduğunu fark ederseniz, neden farklı bir yaklaşım benimseyip, makalenizi araştırmanıza en yakın olan derginin hedeflerine uygun hale getirmeye çalışmayın?

Bunun mümkün olup olmadığını belirlemek için kendinize şu soruyu sorun:

“Derginin hedeflerini ilerletecek bir konuyu desteklemek için araştırmayı bu yazıda kullanabilir miyim?”

Mümkünse, nasıl başarılabileceğini kendinize sorun:

“Araştırmamı hem derginin hedeflerine uygun hem de okuyucularına ilginç ve faydalı olacak şekilde nasıl sunabilirim?”

Derginin kitlesini gerçekten ilgilendirecek sorulara cevap vermek için araştırma ödevinizi yapın. Örneğin, çalışmanızın sonuçları, bilimsel topluluklarda henüz yaygın olarak ele alınmayan bazı ezoterik kanser tedavisi yöntemlerine yönelikse, Tartışma bölümünüzün lensini belki de daha geniş bir kanser araştırması için sonuçlara odaklanmak üzere yeniden gözden geçirin. ; ya da belki de bir derginin daha deneysel araştırmalar yayınladığını ve yazının içinde çalışmanızın “son teknoloji” özelliklerini vurgulamayı düşünebilirsiniz.  Yayınlar söz konusu olduğunda, makalenizin özellikle amaç ve imalar açısından nasıl çerçeveleneceği, çalışmadan elde edilen sonuçlar kadar önemli olabilir.

 

Her zaman hedef kitleyi hatırla

Şu ana kadar bildiğiniz gibi, dergiler okuyucularının yayınlanmış içeriğe olan tepkileri oldukça önemsiyorlar.Bu nedenle, belirli bir dergiye başvurmadan önce kendinize bazı temel okuyucu merkezli sorular sormalısınız: Okuyucular makaleniz ile ilgilenecek mi? Makaleniz onlara bir şey katabilecek mi? Araştırmanız çok spesifik görünebilir olsa da, her zaman daha büyük resmi düşünün. İyi şanslar!

Bir dergi seçmeden önce önemli ipuçları (Elsevier’den):

• Check if the journal is invitation-only as some journals will only accept articles after inviting the author
• Submit your paper to only one journal at the time
• Check the journal performance for the review and publication timelines

For more useful information on the research writing and publication process, visit Wordvice and check out our Resources page.

 

Hedef Dergi Kaynakları

Publisso. “Open access versus closed access publication.”
Elsevier. Elsevier Journal Finder
Edanz. Edanz Journal Selector
JANE. Journal/Author Name Estimator (JANE)
Scimago. Journal and Country Ranking
Springer. Springer Journal Suggester

Wordvice Yazım Kaynakları
Makaleniz için Başarılı bir Giriş Bölümü Nasıl Hazırlanır
“Dergiye Gönderimler için Niyet Mektubu Nasıl Yazılır”
“Makalelerin Reddedilmesinde 5 Ortak Sebep (Ve Bunun Hakkında Yapılması Gerekenler)”
“IMRD: Araştırma Makalesinin Bölümleri”
“Makalemde Ne Kadar Referans Bulunmalı?”
“How to Paraphrase in Research Papers”

Wordvice Facebook Bağlantısı: https://www.facebook.com/Wordvice/

Twitter Bağlantısı: @WordviceEditing

Wordvice dünyada aşağıdaki ülkelerde faaliyet göstermektedir: