Araştırma Sunumunda Soru&Cevap Bölümünü Yönetmek için İpuçları

Araştırma Yazarlığı ve Dil Bilgisi

Soru & Cevap Oturumunu Yönetmek için Adım Adım İpuçları

Hedef kitlenin sorularını yanıtlamak, araştırmanızı sunmanın en zor yönlerinden biri olabilir. Akademik akranlarınızın bir kalabalığının önünde konuşma baskısına ek olarak, soruların bir dizi nedenden dolayı cevaplanması zor olabilir: iletişim zorlukları, bilgi eksikliği, kesin soruları anlayamama, hatta konuşmayı duyma zorluğu. . Araştırma konusunu içte ve dışta biliyor olsanız bile, bazen sorulanlar en iyi araştırmacılar için bile çok fazla hayal kırıklığına neden olabilir.
Ancak bu, Soru-Cevap oturumu için hazırlanamayacağınız ve sunumunuzun üretken bir parçası olamayacağınız anlamına gelmez. Aşağıdaki kılavuz, araştırma sunumlarınız sırasında karşılaşacağınız soruları yanıtlamak için kapsamlı bir yaklaşım sunar ve bu zor sorulara ve garip durumlara nasıl yanıt verileceğine dair size basit tavsiyelerde bulunur.

 

Sunumdan Önce

Aşağıda sunumunuzda uygulayacağınız bazı stratejilere değineceğiz.

  • Size sorulması muhtemel soruları kafanızda belirleyin

Kendinizi dinleyici olarak düşünün; eğitmene hangi soruları sorardınız? Bu soruları kafanızda bölümlere ayırın (Giriş bölümünden gelebilecek sorular, sonuç bölümünden gelebilecek sorular gibi)

  • Kafanızdaki soruları 1)cevaplayabilecekleriniz ve 2) cevaplayamayacaklarınız olarak listeleyin

Bunu önceden belirlemeniz sunum sırasında size hız kazandırıp seyirci önünde güvenilirliğinizi artıracaktır.

  • Yüksek sesle sunum ve soruları cevaplama provası yapın

Her soruyu gözden geçirin ve birkaç farklı yoldan (aynı soruyu sormanın çeşitli yolları olduğundan) deneyin. Cevaplarınızı hem araştırdığınız konuyla ilgili kendi bilginizi hem de bu kılavuzda verilen örnek cümleleri kullanarak verin. Pratik yapmak sunumunuzu mükemmelleştirir!

 

Soru& Cevap Oturumunu Adım Adım Yönetme İpuçları

Adım 1: Soru & Cevap Oturumunu Açın —Sizi dinleyenlere Soru & Cevap oturumunu açtığınızı bildirin.

Şu şekilde anons edebilirsiniz: “I will now answer any questions you have about this research. Please speak slowly and clearly.”

 

Adım 2: Soruyu Netleştirin—Soruyu cevaplamadan önce anladığınızdan emin olmalısınız. Aşağıda işinizi kolaylaştıracak birkaç otomatik cevap sunuyoruz.
Durum
Verilecek Cevap
Soruyu duymadıysanız “Sorry, I didn’t catch all of that.”“Could you repeat your question, please?”
Soruyu anlamadıysanız “I’m afraid I don’t understand.”“Could you please rephrase the question?”
Sorunun cevabı hakkında emin değilseniz “I don’t quite understand…”“Are you asking about (the 1995 study)?”“Are you referring to (the peptides discussed in Figure 2.3)?”“Do you mean (the patients in the placebo group) ?”“Could you be more specific?”
Soruyu tekrarlamalarına rağmen anlamadıysanız “I’m sorry. I still don’t understand your question.”“Could I come back to you later?”“Could you please talk to me after the session?”

 

Adım 3: Soruyu cevaplayın —Soruyu anladıktan emin olduktan sonra şimdi cevaplayabilirsiniz.
3a. Cevabınıza kibar bir teşekkür ile başlayın—Cevabınıza kibar bir giriş yapmak her zaman etkileyici olur.
Kullanabileceğiniz Cümleler
“That’s a great question. Thank you for asking.”
“I appreciate your question and am happy to answer it.”
“What a thoughtful question! I’m glad you asked.”
“What an interesting question! I’ll do my best to answer.”
3b. Uygun bir cevap verin—Bir soruya verilebilecek pek çok cevap vardır. Aşağıda işinizi kolaylaştırabilecek kalıp cevapları sıralıyoruz.

A Tipi Cevaplar: Burada soruyu cevaplayamazsınız veya cevaplamak istemezsiniz.

Durum
Şablon Cevap
Sorunun cevabını bilmiyorsanız “I’m sorry. I’m afraid I don’t know the answer to that question.”“I will look into that and follow up with you.”“I can’t answer now, but I will try to find out more about this.”
Soruyu herkesin içinde cevaplamak istemiyorsanız “I’m sorry–could we discuss this issue after the session?”“I’d rather discuss this issue privately please.”
Soruyu cevaplayabilecek yeterli bilginiz yok ise “We aren’t aware of any details at this time.”“We don’t have information about this yet.”
Soruyu cevaplamak için daha fazla araştırmanın sonucunu beklemek zorundaysanız “We are awaiting further research on this issue.”“We need to do more studies to answer this.”

A Tipi Cevaplar için Örnekler: Aşağıdaki şablon cevapları inceleyiniz.

Durum
Soru Örneği
Şablon Cevap
Sorunun cevabını bilmiyorsanız “What about the data collected between 1994 and 1997?” “I’m sorry. I’m afraid I don’t know the answer to that question.”
Soruyu herkesin içinde cevaplamak istemiyorsanız “When is the latest version of this study going to be published?” “I’d rather discuss this issue privately, please.”
Soruyu cevaplayabilecek yeterli bilginiz yok ise “What are the findings of other state hospitals on this issue?” “We don’t have information about this yet.”“We are awaiting further research on this.”

B Tipi Cevaplar: Burada aslında soruyu cevaplayabilirsiniz ama daha çok detaya veya zamana ihtiyacınız olur. Aşağıdaki şablon cevapları inceleyiniz.

Durum Şablon Cevap
Soru hakkında daha fazla düşünmeye ihtiyacınız var ise  [*Soruyu tekrar edin]“Please give me a moment to think about this question.”“Just one moment—I need to consider my answer.”
Soru hakkında daha fazla detaya ihtiyacınız var ise “Just so I understand…”“Are you referring to (the methods of analysis or to the experiment)?“Do you mean (the Smith study from 2014)?“What information are you referring to exactly?”

B Tipi Cevaplar için Örnekler: Aşağıdaki şablon cevapları inceleyiniz.

Durum
Soru Örneği
Şablon Cevap
Soru hakkında düşünmeye ihtiyaç duyuyorsanız “Were all sample groups in the study in the same cohort?” In the same cohort? Please give me a moment to think about this questio
Soru hakkında daha fazla detaya ihtiyacınız var ise “What about the data collected between 1994 and 1997?” The data collected between 1994 and 1997? Which data are you referring to exactly?”

 

Daha fazla Soru&Cevap

In addition to answering general questions about the research, you can also respond to questions about parts of your paper with some general answers to get you started.

Araştırmayla ilgili genel soruları yanıtlamanın yanı sıra, kağıdınızın bölümleriyle ilgili sorulara da yanıt verebilirsiniz.

 

Metotla ilgili Sorular
Soru/Yorumlar
Nasıl Cevaplamalı
“Have you used this approach?” “No, but thank you for your input. We will look into this.”“We considered this approach. But there were some problems.”
“Why did you use this method of analysis?” “There were several reasons for this. First…”“We found several other methods to be problematic.”“We have explained our rational fully in the paper.”
“What limitations to the study did you identity?” “We didn’t identify any specific limitations.”“We did identify a couple of limitations. These include…”

 

 Bulgular / Sonuçlar ve Çıkarımlar a Dair Sorular
Soru/Yorumlar
Nasıl Cevaplamalı
“Could you elaborate on the results of X?” “Yes. What results would you like to know about?”“I’m afraid I can’t say more about the findings now.”
“What are the implications of these findings?” “Most importantly, these findings imply that…”“There are several implications here. First…”“I’m afraid I can’t say more about the implications now.”
“Could this study impact any other related areas of research?” “These results might impact areas of (medicine/patient care/administration, etc.).”“We need more information to answer this question.”“Our conclusions are limited to this area of research.”

 

Reviewing and Referencing Visual Aids—You can also review your presentation notes and use materials such as visual aids to help answer questions.

Örnek Soru
Nasıl Cevaplamalı
Sununuzun bir bölümünü gözden geçirme “Could you repeat what methods of analysis you used?” “As I mentioned earlier…”“Let’s look at this slide again…”“Yes. Looking at slide 34…”
Görsel bir yardımcıya başvurmak “Are the data in Figure 4 representative of all sample groups?”“What is being measured in Table 2.2?” “Let’s take a look at this figure again.”“As you can see in this chart/graph/figure…”“Let me explain this figure again.”

Genel Soru-Cevap Oturumu Teknikleri—Soru-Cevap yanıtlarınızı uygulamak için olduğu gibi, tutum, duruş ve ses olarak hazırlanmak da önemlidir. Bu basit ipuçları, sunumunuz boyunca işlerin daha sorunsuz geçmesine yardımcı olacaktır.

  1. Dik ayakta durunBu, herkese açıkken kendinize daha fazla güven verecektir.
  2. Sıcakkanlı ve arkadaşça bir tutum sergileyin—nazikçe cevaplamak, Soru-Cevap oturumunuzu daha rahat hale getirecektir.
  3. Cevaplarınızı geciktirin ve zamanınızı ayırınyavaşça konuşun ve sorulara veya cevaplara koşmayın; Her soruyu cevaplamaya çalışmadan önce anladığınızdan emin olun.
  4. İletişim bilgilerinizle bir slayt ile gösterinbu, kitle üyelerine başka soruları olduğunda kolayca ulaşabilmelerini sağlar.

 

Wordvice İlgili Kaynaklar

 

Diğer Kaynaklar