Araştırmanız için çok fazla zaman harcıyorsunuz. Dergiye gönderim zamanı geliyor ve makalenizi gönderdikten sonra geriye yapabileceğiniz beklemek kalıyor. Ahlaki açıdan makalenizi birden fazla dergiye göndermeniz pek uygun görülmez. Gönderdiğiniz yazınız için bazen haftalarca bazen aylarca bekleyebilirsiniz. Ve bu bekleme sonucunda makaleniz dergi tarafından kabul görmez ise başka bir dergiye gönderim kararı alırsınız. Bu gibi durumlarda, neden sadece aynı makaleyi birden fazla dergiye gönderemeyeceğinizi ve editörlerden birinden olumlu yanıt aldığınızda diğer dergi başvurunuzu geri çekemeyeceğinizi merak etmek doğaldır. Ne yazık ki, araştırma yazınızı eşzamanlı olarak göndermek, riske etmek istemediğiniz bir kumardır, çünkü istenmeyen birçok komplikasyona yol açabilir. Aşağıdaki yazımızda bu sakıncalara ve nasıl önlenebileceklerine değineceğiz.
Makalenizi ayna anda pek çok dergiye göndermek yerine sıra ile göndermenin nedenleri
Bunun çeşitli sebepleri vardır. Ahlaki , hukuksal ve pratik iş gerçekleri bu sebeplerin önde gelenleridir.
Saygınlık durumu
Dergilere saygı duyulur çünkü okurlar tarafından incelenen yüksek kaliteli araştırma yayınlarlar. Yayıncılar, yayınladıkları yazıların okuyucuları için faydalı , dikkat çekici olduğu gerçeği ile başarılarını ölçerler. Aksi bir durumda yani ilgili dergide yayınlanan makale aynı anda başka bir yerde de yayınlanıyorsa dergi için problem başlar. Bulguların yeni bulgularım yoksa geri dönüştürülmüş bulgularım olup olmadığından şüphelenmeye başlarız. İşte bu durum dergilerin saygınlığı son derece zedeleyebilen bir faktördür!
Yasal konular
Hukuki açıdan bakıldığında, makalenizi gönderdiğiniz sırada ve yazınızı kabul ettikleri takdirde, dergi için yayın hakları vermeniz istenebilir. Çoğunda telif hakkını elinizde toplayın, ancak kağıdınızı gönderirken, tek dağıtım haklarına sahip olduklarını vaat etmiş olduğunuzu unutmayın. İki ayrı dergi için münhasır haklara sahip olduğunuza söz verirseniz ne olur… Bu durumun yasal açıdan ağır cezaları bulunur ve kağıdınızın her iki dergi tarafından reddedilebileceği bir durum ile karşılaşabilirsiniz.
Pratik iş gerçekleri
Göz önünde bulundurulması gereken husus, belirli bir dergide asla yayınlanmayacak bir makale ile vakit kaybetmekle ilgilenen tek kişi olmadığınız gerçeğidir. Etkili dergilerin ortalama inceleme süresinin birkaç ay olduğu doğruysa da, editörler, yorumcular ve diğer personel binlerce makaleyi değerlendirmek için önemli zaman ve kaynak yatırıyor. Bulgularınızı yayınlamanızla ilgilenirken dergiler, ilgili ve güncel araştırmaları yayımlamak için baskı altındadır. Son dakikada çekilebilecek kağıtlarda vakit kaybetmeyi göze alamazlar; bu nedenle, makalenizi sırayla göndermeniz doğru olur. Yazarları tek bir gönderim ile kısıtlamak, editörlerin evrak işi sayısını düşürür, bu da harcanan daha fazla zaman demektir.
Tek gönderim kuralını ihlal etmenin sonuçları
Yukarıda belirtildiği gibi, makalenizi eşzamanlı olarak birden fazla dergiye sunmanın olası bir sonucu, ilgili tüm dergilerin kağıdınızı reddetmesi olabilir. Bir derginin gönderim kurallarını ihlal ettiğiniz keşfedilirse, içinde bulunduğunuz sektörde yayıncıların güvenini kaybedebilirsiniz. Genelde bilimsel ve akademik dergilerin yönetim kurulları birbirini tanır ve sıkı iletişim halindedir.
Birden fazla gönderimle ilgili diğer sorunlar
Aynı yazıyı aynı anda birden fazla dergiye göndermeniz, bir dergi ile sorun yaşamanın tek sebebi değildir. Örtüşen çalışmalarınızı birden fazla dergiye yolladığınızda buda sizin için sorun çıkarabilir ve böyle bir uygulama otomatik olarak reddedilebilir. Makalelerinizin her biri çakışmayan bazı ayırıcı özelliklere sahipse (diğer bir deyişle her bir kağıt farklı bulgular verirse), editörler gözden geçirdikten sonra yine de kabul edebilirler.
Aynı anda içerik gönderebildiğiniz zaman
Eşzamanlı gönderimler karşısında sizi uyarması için birkaç geçici çözüm var.
Önceden gönderilen sorgular
İyi bir uyuma sahip olmayabilecek dergileri elimine edebilmek için her zaman ön gönderim sorgularıyla editörlerle iletişime geçebilirsiniz. Araştırmnızın içeriğini kısaca özetleyen bu sorgu mektupları aynı anda gönderilebilir ve bir dergiden olumlu bir yanıt aldıktan sonra makaleniz için eksiksiz bir inceleme sürecini başlatıp başlatmamaya karar verebilirsiniz. Birçok yönden, ön-gönderim sorguları hem siz hem de editörler için zamandan tasarruf sağlar.
Ön baskı
Verilerinizi ve bulgularınızı önceden bastırmak, araştırmanıza bir dergi bulmak için beklerken yapabileceğiniz iyi bir yoludur. Ön baskı, bulgularınızı bilimsel topluluğun erişebileceği bir veritabanında paylaştığınız bir süreçtir. Örneğin, fiziksel bilimler veritabanı, arXiv, en eski oluşturulmuş elektronik ön baskı platformlarından biridir. Ön basımın bir yararı, bulgularınız için kağıdınızın sonraki yayım tarihinden ziyade basım öncesi yayın tarihinizden kaynaklanacağınızdır. Bu nedenle, yazarların zamana karşı yarışmaktan endişe ettikleri için, ön basım harika bir yöntemdir. Ancak yazınızı double-blind peer-reviewed bir dergiye göndermeyi planlıyorsanız, makalenizi önceden yazmamanız gerekir. Double-blind peer-review in amacı, yazarın kimliğine dayalı herhangi bir önyargının etkisini yok etmektir.
Ek Kaynaklar
Araştırma makalenizi aynı anda birden fazla dergiye göndermenin ahlaki ve diğer değerlendirmelerini okumak için aşağıdaki ek kaynaklardan da faydalanabilirsiniz:
- Elsevier Factsheet, “Simultaneous Submission/ Multiple, Duplicate Publication.”
- International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE), “Overlapping Publications.”
- Elizabeth Wager, “Why You Should not Submit Your Work to More than One Journal at a Time.”
- Elsevier’s case studies regarding multiple publications: Case Study 1, Case Study 2, and Case Study 3.
- Committee on Publication Ethics, “What to Do If You Suspect Redundant (Duplicate) Publication (A).”
- Committee on Publication Ethics, “What to Do If You Suspect Redundant (Duplicate) Publication (B).”