Makalemde Ne Kadar Referans Bulunmalı?

Akademik Yazım,Dergi Gönderimleri

Makalemde Ne Kadar Referans Bulunmalı?Yazarlar, sıklıkla, araştırma yazılarına kaç tane referansın eklenmesi gDergileri reherektiğini merak ediyorlar. Peki bu soruya ortak yanıt nedir? “İhtiyacınız olan kadar çok” Bu tam olarak ne anlama geliyor? Aşağıdaki yazıda, makalenizde yeterli referansınız olup olmadığını değerlendirmenize yardımcı olacak somut kurallar sağlamaya çalışacağız.

Bunu yapmadan önce, neden referansların önemli olduğunu ve eklediğiniz referansların sayısının işinizin kalitesi ile ilgilisini açıklayalım.

 

Referanslar niçin önemli

Kaynaklar, ilgili konuyu dikkatli bir şekilde incelediğinizi ve şu anda akademik topluluğa bir şeyler kattığınızı göstermektedir. Eleştirel olarak diğer kaynakları değerlendirebildiğinizde ve bulgularınızı önceki eserlerden (varsa) ayırt edebildiğinizde okuyucular ile aranızda yetki ve güvenilirlik kurarsınız. “Nicelik üzerinden kalite” atasözü kaç referansın yeterli olduğuna karar vermenin anahtarıdır.

 

Algılardan dolayı miktar önemlidir

Aşırı az yada çok referans kullanmak çalışma geçerliliğinize kötü bir şekilde yansır. Nedenleri aşağıdaki gibidir.

  • Yeterli sayıda referansınız yoksa, özellikle geniş bir izleyiciye tanıdık bir konuyla ilgili okuyucular, mevcut literatür hakkında yeterince araştırma yapmadığınızı düşünebilirler. Şüphesiz başkası ilgili konularda düşünmüş veya benzer teknikler kullanmıştır. Özen göstermek konusunda özenseniz, okuyucular kağıtlarınızın okumaya değer olup olmadığını merak edeceklerdir. Makaleniz hakkında yeni ve değerli olan nedir? Çalışmanızı hazırlamak kadar özensin mi? Bu soruların cevapları belli olmalı. Ayrıca, okuyucular, bilgilerin düzgün bir şekilde gösterilmemesi yüzünden intihar etmiş olmanızdan endişelenebilirler. John Nash, 26 sayfalık doktora tezinde bir iki tane metinden alıntı yapmadığınız sürece, ilgili makaleleri doğru bir şekilde araştırıp uygun alıntılar içerdiğinden emin olun!
  • Çok fazla referansınız varsa, okuyucular orijinal bir araştırma yapıp yapmadığınızı merak edebilirler. Bir edebiyat incelemesi yazmadığınız sürece, makalenizin birincil odak noktası araştırmanız ve bulgularınız üzerinde olmalıdır. Çalışmalarınızı, atıf dizeleri altında ve diğer eserlerle ilgili tartışmalara gömün. Okuyucularınıza keşfettiklerinizin ve sunduğunuz bilgilerin, diğer benzeri çalışmalara nasıl uyduğunu veya onlardan nasıl ayrıldığını gösterin.

Şimdi, atıflarla referans sayısı arasındaki farkı vurgulayalım. Referanslar kaynak malzemelerdir; Bu nedenle, her bir referans, referanslar bölümünde yalnızca bir kez listelenmelidir. Alıntılar, kağıdınızda kullandığınız bilgilerin kaynağını tanımlamak içindir. Bir referansı birden çok kez alabilirsin. Bu nedenle, sahip olduğunuz atıfların sayısı genellikle referansların sayısından fazladır. Karşıt durum asla olmamalı!

 

Kullandığınız referans sayısını etkileyen ana faktörler

Aşağıdakiler kullandığınız referans sayısını belirleyen en önemli faktörlerdir:

  1. Bir kağıt için gereken referans sayısı, büyük bir çoğunlukla eserinizin amacına bağlı olacaktır. Örneğin, literatür ve sistematik incelemeler, mevcut çalışmaların araştırılmasıdır. Bu nedenle, referans listeleri, birincil odak noktası mevcut yazarların bulguları olan araştırma kağıtlarından daha kapsamlı olacaktır. Gerçekten de, birçok dergi yazarının yönergelerini incelerseniz, dergilerin inceleme makaleleri için orijinal araştırma yazılarından daha yüksek bir referans sınırı bulunduğunu anlarsınız.
  2. Referans listenizin uzunluğu araştırma yazınızın konusuna da bağlı olacaktır. Örneğin, nöroparasitolojinin bir alt alanı gibi daha az çalışılmış bir alan hakkında yazıyorsanız, kaynak göstermek için pek çok kağıt bulunmadığını keşfedebilirsiniz. Benzer şekilde, yeni alanların referanslanabilecek daha az yayınlanmış belge olacaktır. Bu durumda kendinizi bulursanız, ilgili güncel literatürde kullanılan referansları gözden geçirin ve araştırmanızı genişletmek için ilgili referansları kullanın.
  3. Bir başka faktör de kurumunuzun veya başvurduğunuz derginin kuralları olacaktır. Bir tez hazırlarken bölümünüzün gerekliliklerini bir kez daha kontrol edin. Nadiren de olsa belirli sınırlamalara sahip olabilirler. Daha yaygın olarak, dergiler baskı kısıtlamaları nedeniyle referans sayısını kısıtlar.
  4. Referans gösterebileceğiniz bazı kaynaklara erişiminiz olmayabilir. Böyle bir durumda, içeriği gözden geçirmek amacıyla o kaynağa erişmenizi sağlayabilecek bir kurum aramak isteyebilirsiniz.
  5. Günümüzde çoğu alanda daha fazla makale yayınlandığı göz önüne alındığında, referans listelerinin daha fazla büyüyeceği muhtemeldir, çünkü daha fazla veri noktası ve tartışmanın sunulması mümkündür. Alanınızla ilgili yayınlarda referans listelerinin boyutundaki değişiklikleri takip edin.
  6. Son olarak, bir araştırma yazısının uzunluğu, referansların sayısı ile bir miktar korelasyon oluşturmaktadır.

 

Referans için “doğru” miktar

Aşağıda araştırma yazınızda yeterli oranda referans olup olmadığını bilebilmeniz için ipuçları var. Ayrıca referansları ne kadar yerinde kullanıp kullanmadığınız ile ilgili birtakım hatırlatıcılardan bahsettik. Sonuçta, referanslar yazınızı zenginleştirmek ve araştırmalarınızı odak noktası olarak devam ettirmek içindir.

 

Dergileri rehberiniz olarak kullanın
  • Kaç referans bildiriminizin bulunması gerektiğini ölçmenin bir yolu, alanınızdaki makale türü için akademik dergileri incelemektir. Makale türünüze ilişkin referans yönergelerini gözden geçirin ve referans listenizin bu kısıtlamalar ile uyumlu olduğundan emin olun.
  • Konunuzla ilgili yayınlanmış makaleleri okuyun; Sizinle aynı yazı tipi için kaç tane referans eklediklerini ve sayfa başına ne sıklıkta atıf yapıldığını kontrol edin.
  • Yukarıdaki maddelerde belirtiklerimizin size kaç referans kullanacağınız ile ilgili tahminini bir rakam vereceğini ama sayfa başına kaç atıfta bulunacağınızı size söylemeyeceğini unutmayın.
Kaynakların ve atıfların sayısı ile ilgili istatistikler

Size genel bir fikir vermek için, çeşitli disiplinlerde yayınlanan makalelerin atıf özelliklerini inceleyen birkaç araştırmadan bazıları aşağıda verilmektedir.

Milojeviç’in astronomi, matematik, robotik, ekoloji ve ekonomi alanlarındaki araştırmaları kapsayan çalışmasına göre, makale başına sayfa başına en çok ve en az referans sayısı şu şekildedir:

  • Ekoloji: en yüksek, ~ 58; Sayfa başına ortalama referans, 6;
  • Matematik ve robotik: en yüksek, ~ 28; Sayfa başına ortalama referans, <1; ve
  • Ekonomi: en yüksek, ~ 32; Sayfa başına ortalama referans,> 1 fakat <2.

Yukarıdaki bulgular, yazarın araştırmasının ilk 20 yılından derlenen verilere dayanmaktadır. O zamandan beri bazı alanlar referans sayısını artırdı. Bu nedenle, yazmayı planladığınız yazının özel türüne dayanarak kaç referansın dahil edileceği hakkında daha iyi bir fikir edinmek için hedef derginizin yayınlarını incelemeyi unutmayın.

Falagas ve ark.nın yaptığı bir başka çalışmada, (2013), tıp dergileri 7.88 sayfalık (dergilerde basılan) makaleler için 29 başvuru ortalaması elde edildi.

Son olarak, örneklem boyutu küçük olmasına rağmen (63 dergi) Gali Halevi, daha geniş bir disiplin aralığının aşağıdaki alıntı eğilimlerini gözlemlemiştir.

  • Makale başına ortalama referans sayısı, sosyal bilimler, fizik ve astronomi ile sanat ve beşeri bilimler için en yüksek değerdir (makale başına yaklaşık 54 referans).
  • Öte yandan, sağlık meslekleri ve yeryüzü ve gezegen bilimleri sırasıyla ortalama 8 ve 17 başvuru ile makale başına en düşük referanslara sahiptir.
  • Matematik ve mühendislik alanlarında her makale için kabaca 29 referans kullanılmıştır.
  • Biyokimya, genetik , moleküler ve diğer biyolojik bilimler ortalaması 51 idi.
  • Doğa bilimleri, son literatürü daha sıkça vurgularken, sosyal bilimler ve matematik eski kaynakları içermektedir.

Halevi çalışmasının boyutunun kısıtlı olduğunu unutmayın. Ancak, kaba bir tahminde bulunmanız için yukarıdaki bilgiler size akademik çalışmanızda kaç adet referans kullanacağınıza dair genel bir bilgi sağlar.

Yukardaki bilgilerin yanısıra, kurumunuzun veya hedef derginizin gereksinimlerini ve belirli makale türündeki genel eğilimleri aklınızda bulundurun (en yeni ilgili yayınları inceleyerek).

Referans sayısına ilişkin ek bilgiler için, buraya tıklayın

 

Referans kullanımında yapmanız ve yapmamanız gerekenler

  • Referans listesindeki referansları tekrar etmeyin.
  • Kendi bulgularınızı tekrar tekrar belirtmeyin. Tartışmanızı harici literatür alıntılarıyla dengelediğinizden emin olun.
  • Eski referansları kullanmaktan kaçının. Başparmak kuralı, en çok beş ila altı yıl arasında dönmektir. Bu kuralın istisnaları, araştırmanızı neyin yol açtığını açıklamakla ilgili “kısır” eserler için saklanmalıdır. Gösterilen eserlerin yaklaşık% 85’i beş yaşından küçük olmalı.
  • Her bir alıntının araştırmanızla alâkalığını tartışmadan, tek bir yerde birkaç referansı belirtmemeye dikkat edin. Başka bir deyişle, daha sonra # 1-7 nolu referansların her birinin sizin tartışma sürecinize nasıl uygulanacağını açıklamadığınız sürece, “Bu alandaki daha önceki çalışmalara değindik (1-7)” demeyin.
  • Alıntı yaptığınız çalışmanın kalitesini onaylayın. Gazeteyi iyi bir kaynak olarak diskalifiye edecek etik konular var mı? Referanslarınız rastgele bloglar ve web sitesi bağlantıları yerine saygın dergiler gibi güvenilir kaynaklardan geliyor mu? Araştırma yazınızın güvenilirliği ile kullandığınız referansların güvenilirliği arasında çok yakın bir bağ vardır.
  • Mevcut literatürün kaynak gösterilmesinin başlıca amaçlarından biri, konunuza ilişkin “bilgi açığı” nı göstermektir. Bu nedenle, başvurduğunuz eserlerin doğal olarak okuyanlara kağıdınızdaki araştırma sorusunu merak etmesini sağladığınızdan emin olun. Daha ayrıntılı olarak açıklamak için, en sevdiğiniz kurgusal hikayenizi düşünün. Başarılı bir şekilde yazılmış bir hikaye, okuyucunun hikayede takip etmesi gereken arka plan bilgisini ortaya koyar. Benzer şekilde, kaynak gösterdiğiniz referanslar araştırma kağıdında oluşturduğunuz öykü tasarımını desteklemelidir..
  • Hipotezinizi çürütebilecek yazıları tamamen göz ardı etmeyin. Nesnelliği göstermek ve dengeli tarafsız bir yaklaşım için potansiyel olarak birbiriyle çakışan kanıtlardan bahsedin .
  • Nitel araştırma makalelerinde, daha az referansınız olabilir.
  • Makalenizde yazdığınız her şey referanslar bölümünde listelenmelidir. Eğerki yazmış olduğunuz araştırmayı yayınlatmak niyetindeyseniz, dergi editörlerinin en çok dikkat ettikleri nokta budur.
  • Son olarak, bir makalenin Giriş ve Tartışma bölümlerinde diğer bölümlere göre daha fazla atıf yapacağını unutmayın.

 

Konu ile ilgili ek okumalar

Yazınızı yayınlatmak istiyorsanız size akademik yayın destek hizmetimiz ile yardım edelim