Tezinizi yazmaya başladığınızda, “Bunu yapacağım!” dediniz kendinize. Ancak zaman geçtikçe şevkinizi kaybetmeye başlamış olabilirsiniz. Hatta tüm çalışmalarınızı çöp kutusuna atmak isteyebilirsiniz.
Bu süreçte yalnız değilsin! Tez yazısı sırasında, aynı kağıtlar üzerinde saatler harcamanın ne kadar zor olduğunu biliriz.
Bu durumda sıkıştığınızda ne yapabilirsiniz? Sizin için bir “çözüm paketi” hazırladık! Aşağıdaki liste iki bölümden oluşmaktadır: (1) yazı teknikleri üzerine ipuçları ve (2) zihinsel olarak kendinizi hazırlama konusunda tavsiyeler. Ayrıca, yukarıdaki ek bağlantısını tıklayarak bu listenin grafik sürümünü indirebilirsiniz.
Daha Güçlü Bir Yazar olmak: Sizin İçin Bir Tez Hazırlama Paketi!
Yazım Teknikleri
1. Yazım Sırası. Yaptığımız yazım türü ne olursa olsun, çoğu kişi giriş kısmının en zor olduğunu kabul eder. İşte basit bir çözüm: Girişinizi en son yazınız! Yöntemler ve Sonuçlar gibi daha kolay bölümlerle başlayın, ardından Tartışma ve Giriş bölümlerini birlikte ele alın. İşte neden:
- Giriş ve sonuç bölümleriniz okurlarınıza tam daire yolculuğu yaptırmalıdır. Açılış paragrafları, okuyucularınızın yazınızı anlamaları için gerekli kuralları belirler.
- Yazınızın başlangıcını ve bitimini aynı anda yazmak tutarlı olduğunuzdan emin olmanıza yardımcı olur ve aynı zamanda tez savunmanızın ilerlemesinde mantıksız sapmalar keşfetmenizi sağlar. Makalenizin daha başında çok katı bir tanıtım yaparsanız, analizinizin yorumunu sınırlayabilir ve makalenizin gövdesinin girişinizdeki iddiaları desteklemediğini keşfedebilirsiniz.
- Tezine başlamak için başlarda gelişmiş bir tanıtıma ihtiyacınız yok. Tezinizde soruşturacağınız soru veya sorunun açıkça belirtildiği kısa bir taslak, size rehberlik etmek için yeterlidir.
- Size Metot bölümünden başlamanızı öneririz. Böylece kalan parçaları çözecek, yapılacaklar listenizi hızlı bir şekilde kontrol edebileceksiniz.
- Yöntemler bölümünüz bittikten sonra bulgularınızı açıkladığınızdan Sonuçlar bölümünü yazmakta kolay olacaktır.
2. Yazı Tarzı. Tezinizi organize etmek son derece önemlidir. Her kelimenin kağıdınıza değer katmasını istersiniz. Aklınızda bulundurmanız gereken nokta: “Miktar üzerinden kalite” sözcüğünü unutmayın. Okuyucularınızın doldurucularla ve alakasız bilgi ile dolmasını istemezsiniz. Tezinizde özlü olun. Sözcük dağarcığı düzenleme ile ilgili ipuçları için aşağıdaki makalelere bakın:
- Her paragraf, bir cümlede özetlenebilmelidir. Teorik olarak sağlamanız gereken, bir okuyucunun her paragrafın ilk satırlarını okuduğunda argümanınızın akışını kolayca anlayabilmesidir.
- Okuyucularınızı yönlendirmek için net başlıklar ve alt başlık kullanın. Bu yazı yazarken sizede yardımcı olacaktır.
- Dahil ettiğiniz içerik, özellikle de bilimle ilgili bir tez yazarsanız, bir dergi makalesinde bulacağınız içeriği yansıtmalıdır. Bir araştırma makalesinin çeşitli bölümleri ve kritik hatalarından kaçınmanın yolları ile ilgili yazmış olduğumuz bazı ipuçlarına aşağıdaki linklerdedir:
- Eğer hangi zaman kipini kullanacağınızile ilgili kafanızda sorular var ise web sitemizdeki kaynaklar bölümünü ziyaret ediniz!
“If you can’t explain something simply, you don’t understand it well enough.” — Albert Einstein
3. İç Sesini dinle. “İçindeki editor” kim? Yazdığınız her kelimeyi tekrar gözden geçirmek için sürekli durursanız, kendinizi hiç ilerleyemen bir durumda bulabilirsiniz. Jodi Picoult’ın dediği gibi, “Her gün daha iyi yazamayabilirsiniz, ancak her zaman kötü bir sayfayı düzenleyebilirsiniz. Boş bir sayfa düzenleyemezsiniz. ” Tezinizi hazırlarken iç sesinize herzaman telkinlerde bulunun ve ilerleyin. Yazdıklarınız yanlışta olsa yazın daha sonra bunları tekrar elden geçirip düzenleyebilirsiniz.
4. Düzenleme yaparken bilindik yöntemlerin dışına çıkın. Aynı kelimeleri aylarca tekrar tekrar okumak hatalarımızı kolayca görmemize neden oluyor. Size birkaç öneri:
- Yazınızı bir başkasının okumasını sağlayın. Bu kişi mümkünse sizin uzmanlık alanınıza uzak biri olsun fakat dilbilgisini iyi bilsin! Bu kişi size proofreader görevi görecektir. Tezinizi profesyonel bir editöre göndermek de iyi bir çözümdür. Web sitemizden tez düzenleme servisini inceleyebilirsiniz.
- Teziniz bitti. Son kontrolleri yaparken size önerimiz yazınızı sondan başa doğru okumaktır. Bunu yaptığınızda, beyniniz bir sonraki satırı otomatik olarak beklemiyor ya da artık tanıyamıyor. Bu şekilde tezinizin üzerinden ezbere gitmediğiniz için, hataları daha rahat görüp düzeltebiliyorsunuz.
5. Adım adım tezinizi tamamlayın. Bu nokta apaçık ortada, ama birçoğumuz bunu unutuyor. 300 sayfadan fazla olabilecek bir yazıda önerdiğimiz belirli bir yöntem Pomodoro Tekniğidir. Şu şekilde işler:
- 20-25 dakika süreyle bir zamanlayıcı ayarlayın. Her bir zaman dilimine bir pomodoro denir.
- Zamanlayıcıyı çalıştırın ve durmadan yazmaya başlayın. Yazım hatalarını ve herhangi bir arka plan dikkat dağıtan şeyi yok sayın. Acil bir meseleyle kesilirseniz (ve acilen yapılması gerekiyorsa), konuyu ele alın ve eldeki göreve çabucak dönün.
- Pomodoro bittiğinde beş dakika ara verin. Dosyanızı kaydedin vb.
- Dinlenin ve tekrarlayın.
- Dört pomodoradan sonra, daha uzun süre mola verebilirsiniz (15-30 dakika). Yürüyüşe çıkın, YouTube’da birkaç eğlenceli videoyu izleyin, uykuya dalın veya bir arkadaşınızla sohbet edin.
- Günde dört pomodoro yapmanızı öneririz. Bu, iki saat boyunca% 100 dikkatli bir şekilde sadece tezinize odaklanmanız demektir.
“You can’t think yourself out of a writing block; you have to write yourself out of a thinking block.” — John Rogers
Zihinsel Engeller
1. Tezinizi Yazacağınız Uygun Yeri Bulun. “Yazı yeriniz” olarak bir alan belirlemek beyninizi bu alanı yazıyla ilişkilendirir ve motive hissetmiyorsanız size yardımcı olur. Evinizden yatağınızın konforundan ayrılmanızı öneririz böylece uykuya dalmazsınız!
“It’s no secret that the best place to write, in my opinion, is in a café. You don’t have to make your own coffee, you don’t have to feel like you’re in solitary confinement and if you have writers block, you can get up and walk to the next café while giving your batteries time to recharge and brain time to think.” — J. K. Rowling
2. Bir Yazma Arkadaşı Bulun. Bir başkasına karşı sorumlu tutulmaktan daha büyük bir motivasyon yoktur. Bir başka tez yazarı veya başka bir tür uzun vadeli proje sahibi birisini bulun. Bazı kelimeleri birlikte çalışmak için düzenli toplantılar planlayın (en az haftada bir kez). Daha sonra biraz sosyalleşerek kendinize ödül verin.
3. Optimum Odak Zamanınızı Bulun. Bazılarımız akşam çalışmaktan hoşlanır. Dünyanın geri kalan kısmı yatağa hazırlanırken çalışmak için aslında en iyi zamandır. Bazıları ise erken kalkıp çalışmaktan hoşlanır. Hangi kategoriye düştüğünü bilmek önemlidir, çünkü istatistiksel olarak, beynimizin en yüksek performans dönemlerinde zorlayıcı işler yaparken daha verimli oluruz. Görünüşe göre, çoğu insan öğleden önce daha iyi odaklanır, ancak eğer gerçek bir gece baykuşu iseniz, yazmaya başlamak için saat 4’e kadar beklemek isteyebilirsiniz. Yine de, erken kuşlar için bazı kötü haberlerimiz var. Verimliliğiniz gün geçtikçe azalmaktadır, bu nedenle yazınızı mümkün olan en erken saatlerde yapınız (günün ilk üç saati içinde)!
4. Pozitif Düşünün. Araştırmacılar olumlu – olumsuz duygulara oranla 3: 1 odaklanma becerinizi geliştirdiklerini iddia ediyorlar. Kendinizi aşağı hissettiğinizde gülmenize yardımcı olmak için YouTube videolarını izleyin veya komik resimleri paylaşan sosyal medya hesaplarını izleyin. Günlük veya haftalık hedefinizi gerçekleştirirken kendinize ödül verin. Unutmayın, ne kadar olumlu olursanız, kendinizi daha enerjik hissedeceksiniz.
Tezini veya tezini yazarken hangi yaklaşımı seçerseniz seçin, yukarıdaki ipuçlarının tezinizi kontrol altına almaya yardımcı olacağını umuyoruz.
“This is how you do it: you sit down at the keyboard and you put one word after another until its done. It’s that easy, and that hard.” — Neil Gaiman