PDF: 5 Common Reasons Manuscripts are Rejected (And What to Do About It)
Bilgilendirilmenin Önemi
Dergi yayınları dünyasında reddetme normlardır. Reddin arkasında pek çok sebep olabilir; örneğin okuyucu kitlesinin kriterlerine uymaması veya konu tutarsızlığı bunlardan sadece ikisidir. Bununla birlikte araştırmacılar, kendi yazılarının kaderini belirleyebilecek birçok faktörün kontrolerinde olduğunu fark etmelidirler. Burada, yazarların dergi yayıncıları tarafından ertelenmesine veya reddedilmesine yol açan, yazarlık, içerik ve yazma kalitesiyle ilgili yaygın karşılaşılan bazı sorunlara ve araştırmacıların bu sorunlardan nasıl kaçınacağı konusunda bazı tavsiyelerine bakıyoruz.
1. Sorun: “Makale IMRD formatına uymuyor”
Hemen hemen tüm araştırmacılar, IMRD formatının (Giriş, Yöntemler, Sonuçlar ve Tartışma) standart olduğunun bilincindedir. Ancak, bu bölümlerin hepsinde kritik içerik hatalarını ne sıklıkla yaptıklarını bilmiyor olabilirler. 2013 yılında Afrika ve Asya ülkelerinde yayınlanan tıp dergilerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre makalelerin% 70’inden fazlasında önemli hatalar vardı.
Çözüm: IMRD yapı talimatlarını gözden geçirin ve makale ile karşılaştırın
Makale yazma deneyiminiz olsa ve genel olarak IMRD yapısını kapsasa da, bu bölümlerin her birinde hangi içeriğin ekleneceğini (hangilerinin dahil edilmemesi gerektiğini) gözden geçirmek her zaman akıllı bir fikirdir. Örneğin, özetinizde ilgili çalışmaların başlıklarını ekleme, bir önceki çalışmada kullandığınız yöntemleri mevcut kağıdınıza kopyalama ve yapıştırma gibi basit hatalar (ki bu aslında kendi kendine intihal ve akademik etik açısından ciddi bir ihlaldir) olabilir. Bu durum makale standartlarının ciddi biçimde ihlali olarak görülmeli ve yazı yayından hariç tutulmalıdır. IMRD bölümlerinin her birinin nasıl tamamlanacağını açıklayan çevrimiçi birçok güvenilir kaynaktan yararlanabilirsiniz.
2. Sorun: “Giriş, Tartışma veya diğer bölümlerle uyuşmuyor”
İyi bir bilimsel yazı, bir fikrin diğerine açıklık, hassaslık ve mantıksal akışını gerektirir. Bu düşünceyi anlarsanız, doğru organizasyonun önemini göreceksiniz. Ancak bir makale bu noktaları doğrusal olarak basitçe ifade etmekten başka anlam ifade eder; Giriş bölümünde başlayacağınız içerikler, geri kalan içeriğinizi-bağlam, amaç ve hatta araştırmanın kapsamı ve ölçeği açısından- sonuçlara kadar bilgilendirecektir. Birçok araştırmacı, girişlerini makalelerinin geri kalanı hazırlanmadan önce hızlı bir şekilde yazıyor ve bu şekilde önemli içerikleri atıyor ya da gereksiz içerikler ekliyorlar. Sonuç, sonraki bölümlerin Taleplerle eşleşmeyebileceği durumlar ortaya çıkıyor.
Çözüm: Girişi sonuç bölümünden bir sıra önce yazın
Bu uyumsuzluğun başlıca nedeni, araştırma ve yazma sürecinde ortaya çıkan düşüncelerin doğal gelişimidir ve Giriş bölümündeki herhangi bir değişikliği hesaba katmamaktadır. Bir araştırmacı, Kalp Pili Önleme Çalışmaları için muhteşem olanaklar hakkında Giriş bölümünde cesurca yazabilir ve ardından Tartışmada bu iddiaları atlar (veya tam tersi). Veya daha sonra başka herhangi bir yerde bahsedilmeyen kaynaklardan kaynak gösterebilirler. Bu sebeplerden dolayı Giriş bölümünü Tartışmanın çoğunluğunu yazdıktan sonra ve kısa bir sonuç yazmadan önce yazmanız önerilir. Bunu yaparak, tüm bölümlerdeki bilgilerin tutarlı olmasını sağlayacaksınız.
3. Sorun: “Abstrakt içeriği yanlış veya eksik bilgi var”
Hatalı içeriği eklemek , Giriş’deki bu hatayı yapmaktan çok daha iddialı bir yanlış olabilir. Giriş, editörlerin ve yayıncıların, çalışmanızın ne yaptığına gerçekten bakması için ilk şans olduğundan burada bir hata derhal reddedilmek anlamına gelebilir.
Çözüm: Abstrakt bölümünü son olarak yazın
Yazınızın sırası büyük önem taşımaktadır. Önce özet (abstrakt) yazmak yerine, son bilgiyi yazın, tüm bilgilerin güncel olduğundan emin olun ve diğer bölümlerle tutarsızlık olmadığını kontrol edin. Abstrakt taramak biraz daha kolaydır çünkü oldukça kısa ve kompakttır. Düzenleme yaparak vakit geçirirken, yalnızca bilgilerin tümünün doğru ve güncel olduğundan emin olun, aynı zamanda dilbilgisi veya stilde hata olmasın.
4. Sorun: “Başlık, makalenin odağına uymuyor”
Başlık, yazınızın, veritabanı aramalarında görünür kısmıdır. Başlığa ilişkin sorunlar çok yönlü olabilir, ancak genel olarak bunlar iki tür hataya bölünebilir: (1) kapsam veya odak gövdede sunulanlardan farklı; ya da (2) çok uzun ve dergi okurlarına uygun değil.
Çözüm: Başlığınızı keskinleştirin
Başlığı bir reklam sloganı olarak düşünün – insanları ilgisini çekecek kadar akılda kalıcı olmalı ve yine de yanlış reklamlarla kandırılmış gibi hissetmemelidir. Benzer şekilde, makale başlığınız kağıdınızın alanına uymalıdır ve yine de dergi arşivinde aranacak kadar kısa olmalıdır. Aynı zamanda, diğer araştırmacıların ve abonelerin tıklamak ilgisini çekecek kadar “keskin” olmalıdır. Çalışmanın yöntemlerini tanımlayan aşırı kullanılan kelimeleri ve cümleleri silin (ör. “Dört yıllık uzunlamasına bir çalışma”, “uzun vadeli etkileri”) ve çalışmanıza en uygun ve araştırmacıların kolayca bulabileceği önemli terimleri ekleyin. En büyüleyici ve uygun başlığı bulmak biraz zaman alabilir, ancak sonuç olarak harcadığınız çabaya değer olacaktır. Ayrıntılı hususlar için, mükemmel bir başlığın seçilmesiyle ilgili bu makaleye göz atın.
5. Sorun: “Makale derginin standartlarına uymuyor”
Bu durum en çok karşılaşılan sorundur. Genellikle dergi ile makale konunuzun uyuşmadığı durumlarda ortaya çıkar. Esas zorluk çoğu araştırmacının nerede derginin standartlarının dışına çıktıklarını bilmemelerinden kaynaklanır. Araştırmacılar, nerede derginin standartlarını karşılamada başarısız olduklarını nasıl bilebilir?
Çözüm: Makalenizi göndereceğiniz dergiyi her zaman dikkatlice araştırın
Makalede Yer Alan Kaynaklar:
1 Ezeala, C., Nweke, I., & Ezeala, M. (2013). “Common Errors in Manuscripts Submitted to Medical Science Journals.” Annals of Medical and Health Sciences Research, 3(3), 376–379. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793443/.
2 El-Omar, Emad M. (2014) “How to publish a scientific manuscript in a high-impact journal.” Advances in Digestive Medicine, Volume 1, Issue 4, 2014, 105-109, ISSN 2351-9797, https://doi.org/10.1016/j.aidm.2014.07.004.
Konu ile İlgili Ek Kaynaklar
- “Why Was My Manuscript Rejected and What Can I do About It?” (BioScience Writers)
- “Manuscript Rejection: Causes and Remedies” (NCBI)
- “If at First You Don’t Succeed, Cool Off, Revise, and Submit Again” (Science)
- “How to Choose the Right Journal for Your Manuscript” (Wordvice)