MBA Programları Arasından Kendime Uygun Olanını Nasıl Seçmeliyim?

Lisans Kabulleri,Wordvice

MBA Programları

MBA başvurusu yaparken birçoğumuzun aklı karışır. Bu yazı serimizde aşağıdaki soruları kafanızda netleştirmek ve yüksek lisans başvurusu yaparken daha bilinçli olmanız için hazırladık.

  1. Şuan ne çeşit MBA programları var ve bunlar arasından nasıl seçim yapacağım?
  2. MBA başvurusu nasıl yaparım?
  3. GMAT hakkında bilmem gereken nedir?
  4. MBA Başvuru Mektubuna ne yazmalıyım?
  5. Özgeçmişimi ne şekilde hazırlamalı ve içeriğine neleri dahil etmeliyim?
  6. Kimden benim için Tavsiye Mektubu yazmasını istemeliyim?
  7. Başvuru mülakatına nasıl hazırlanmalıyım?

 

B-School Nedir?

“B-school,” business school yani işletme bölümünün kısaltmasıdır. Ülkemizde pek çok insan işletme bölümünden sonra ne yapacağını bilemiyor. Yüksek Lisansa yönelenler var ancak onlarında kafaları hangi tür MBA programına başvuracaklarına dair oldukça karışık.

 

MBA Programlarının Çeşitleri

MBA programlarının bir senelik ve iki senelik olanları vardır. Amerika da pek çok okul günümüzde MBA süresini bir sene ile kısıtlıyor (Emory, Northwestern, BU ve Cornell, bunlardan birkaçı). Avrupa da ki üniversiteler ise bu konuda daha geleneksel ve MBA süresi genelde iki sene tutuluyor. Bunların dışında bazı üniversitelerde süreyi siz belirlersiniz , bu üniversitelerde MBA süresi 12 ila 18 ay arasında değişiyor.

 

Hangisi daha iyi?

Bu seçim aslında kişinin MBA den ne beklediğine göre değişir. Seçiminizi kolaylaştırmak için aşağıdaki tabloyu hazırladık. MBA programı seçimini yaparken aşağıdaki konulardaki beklentilerinizi gözden geçirin:

  • özel üniversiteye başvuracaksanız bütçenizi düşünün
  • hangi tarz hocalar ile bitirme tezinizi yapmayı planladığınızı düşünün
  • MBA de uzmanlaşacağınız konuyu kafanızda belirleyin
  • başvurduğunuz üniversitenin itibarını düşünün
  • başvurduğunuz üniversitenin akreditasyonlarını araştırın
Soru
Evet – Önerilen
Hayır – Önerilmeyen
MBA Programının süresi etkisini etkiler mi?
  • Bir senelik program iş hayatında biraz deneyim elde ettikten sonra son derece etkindir.
  • Size lisanstan mezun olduktan sonra üç beş sene aktif iş hayatında çalışmanızı sonrasında MBA yapmanızı öneriyoruz.

 

  • Lisansı bitirir bitirmez sıfır deneyim ile iki senelik MBA programına başvurulması (akademik kariyer düşünülmediği sürece) önerilmez.
  • MBA uzmanlaşmayı gerektirir ve bu şekilde eğitime başlarsanız öğrendikleriniz kuru bilgi olarak kalır.
MBA yaparken çalışabilir miyim?
  • İki senelik MBA programını seçmişseniz sizlere çalışmayı öneririz. Başladığınız üniversitenin içinde dahi çalışma imkanları bulabilirsiniz.
  •  Bir senelik MBA programında çalışmak pek önerilmez çünkü zaman kısıtlı ve yapılacak iş çoktur.
Yüksek Lisansta sosyal kulüpler benim için önemli midir?
  • İki senelik olsun bir senelik olsun ki iki senelik program size bu alanda daha çok olanak tanır, sosyal kulüplerde var olmak en azından dersler kadar önemlidir.
  • MBA programlarında sadece derslere odaklanıp kendinizi soyutlamanızı pek önermiyoruz. Bu durum mühendislik alanında yüksek lisans yapacaklara belki uygun sayılsa da, işletme sosyalliği gerektiriyor.
MBA ile iyi bir iş bulma şansım yükselir mi?
  • Uluslar arası şirketler MBA programlarında dereceye giren mezunlara öncelik veriyor.
  • MBA mezunu olup ne istediğinizi biliyorsanız iyi iş bulma şansınız pek tabi yükselir.
  • Her MBA mezunun iş garantisi yoktur. MBA yaptığınız üniversite, sizin kararlılığınız, ne istediğinizi ve niçin MBA yaptığınızı bilmeniz burada önemli rol oynar.
MBA yaptığım üniversitenin yurtdışında olması önemli mi?
  • Tabi ki gerek Avrupa da gerekse Amerika da çok iyi MBA okulları var. Ancak özellikle Amerika da ki okulları hemen hemen hepsi özel. Size MBA için burs veren kurumlara başvurmanızı öneriyoruz. Amerika da profesyonel anlamda spor ile uğraşanlara da tanılan burs imkanları var.
  • Ülkemizde son bir kaç senede MBA eğitimi veren pek çok üniversite var ve bunlardan bazıları oldukça iyi.  Dikkat etmeniz gereken eğitim sonu size verilen diplomanın akredite olup olmadığıdır.
  • Sırf yurtdışında MBA yapmak adına özellikle Amerika da üçüncü sınıf üniversitelere başvurmanızı önermiyoruz. Avrupa bu konuda çok daha güvenilir ve MBA eğitimi veren pek çok devlet okulu bunuyor.
  • Yabancı dil açısından, yurtdışı deneyimine sahip olmak için bu okulları tercih edin ancak başvurunuzu yapmadan (özellikle Amerika’daki okullara) mezun olunca verilecek diplomanın geçerliliğine emin olun!

Umarım yukarıda anlatılanlar size yardımcı olmuştur.MBA tanıtım serimize bundan sonra yazımızın başında belirtiğimiz konularla devam edeceğiz. Nasıl başvuru yapılacağı, burs veren kurumlar, niyet mektubunun nasıl hazırlanacağı, lisans ortalamasının önemi gibi. Bizi takip etmeye devam edin.

2015 yılında 1700 üzeri müşteri için 4100 kayıt düzenleme işlemi yaptık ve  Stanford, Columbia, INSEAD, Kaliforniya Üniversitesi gibi eğitim kurumlarına müşterilerimizin kabulünü gerçekleştirdik. Eğer kafanıza takılan sorular var ise , aşağıdan bize yazabilirsiniz veya edit@wordvice.com.tr adresine eposta atabilirsiniz.

Kayıt Düzenleme Hizmeti