Daha önce bloğumuzda Figürler, Metotlar, Sonuç Bölümü ve Tartışma Bölümüne dair yazılara yer verdik. Bu yazımızda Giriş Bölümünün önemine değineceğiz. Makalenizi yayınlatmak istiyorsanız veya tez hazırlıyorsanız, kitap yazıyorsanız girişte nelere, ne şekilde değinmeniz gerektiğini anlatacağız.
Keyifli okumalar.
Giriş Bölümünün amacı nedir?
Makalenizi değerlendirenler ilk önce yazınızın giriş bölümünü okurlar ve sonra makalenizin geri kalanını okumanın değip değmediğine karar verirler. Burada tartışma bölümüne, gelişmede verilen örneklemlere ve hatta sonuç bölümüne baz oluşturulur. Temeliniz ne kadar güçlü ise yazınızın geri kalan kısmı okadar sağlıklı akacaktır.
Aşağıda sağlam bir Giriş Bölümü hazırlarken dikkat etmeniz gereken noktaları size anlatmaya çalışacağız. Hadi başlayalım.
Niçin yazının Giriş Bölümünü en son yazmalı?
Uzmanlarca önerilen Giriş Bölümünü iki basamakta yazmaktır. İlki makalenizi yamaya başlarken oluşturacağınız iskelet Giriş , diğeri ise en son yazacağınız ve ilk başta oluşturduğunuz iskeleti etlendirip kemiklendireceğiniz Giriş Bölümüdür.
İlk başta yazacağınız Giriş Bölümüne niçin böyle bir konuda yazman istediğinizi belirtin. Ortaya yazının geri kalan bölümlerinde savunacağınız, açıklayacağınız savınızı atın ve gelişme bölümüne geçin. Yazının tümü bitiğinde tekrar başa Giriş Bölümüne dönün ve yazının tümünü göze alarak gerekli eklemeleri yapın.
Giriş Bölümü neleri içermeli?
Giriş bölümünüz araştırmakta olduğunuz konuda bir bilgi açığı olduğunu ve makalenizin bu bilgi açığını gidermeye çalışan bir yazı olduğunu göstermelidir. Herkesin üzerinde çalıştığı, cevabı belli konularda yazılmış bir makale ile kimse ilgilenmez. Bu sebepten dolayı Giriş bölümünüzde seçmiş olduğunuz konuda bilgi açığı olduğunu, bu sebepten dolayı ilgili makaleyi yazmaya karar verdiğinizi belirtmelisiniz.
Giriş bölümünde seçmiş olduğunuz konuda bir bilgi boşluğu olduğunu saptamalı ve ardından bu boşluğu doldurma niyetinde olduğunuzu ve nedenini açıklamanız gerekir.
Makalenizi aşağıda görüldüğü gibi bir kum saati olduğunu düşünün. Girişiniz, halihazırda sahip olduğumuz bilginin kumunu tutar (en üst ampul) ve boyun boyunca kum dalgalandıkça (araştırma), yeni bir bilgi tabanı oluşturur (alttaki ampul). Böylece makaleniz, kum saatinin en tepesinden en altına kadar giderken, yol boyunca enformografik sorulara cevap verir. Bu yolculuğun bir parçası olarak Giriş, ilk üç soruyu özetle yanıtlayan başlangıç noktasıdır.
Yukarıdan görüleceği gibi, Girişiniz genişçe başlayacak ve hipotezinize ulaşana kadar daraltacaktır. Şimdi, bu fikirlerin akışını inceleyelim.
Girişe başlama ipuçları neler?
- Giriş Bölümünüze hipotezinizi, savunduğunuz düşünceyi yazarak başlayabilirsiniz.
- Giriş bölümüne başlarken konuyu daha en başından dallandırıp budaklandırmayın. Cümleler kısa, net ve basit tutulmalıdır.
- Bu konuyu neden seçtiğinizi belirtin.
- Konu seçiminizde (eğer var ise) ondan şundan etkilendiğinizi asala belirtmeyin.
- Burada önemli olan değerlendiricinin sizi seçtiğiniz konuda bilinçli , savunduğunuz savda kararlı bulmasıdır.
- Giriş Bölümünde seçmiş olduğunuz konuda sizin tam tersinizi savunan makaleler olduğunu ve bunların isimlerinde belirtebilirsiniz. Bu araştırmanıza derinlik , objektiflik ve bilimsellik katacaktır. Dikkat etmeniz gereken bilimsel olacağım derken çok dağılmamanız ve kendi savınızı her zaman baskın çıkaracak vurgular yapmanızdır.
- Giriş Bölümünde başka kaynaklardan alıntı yapıyorsanız muhakkak bunları kaynakçada belirtmelisiniz. Aksi taktirde yazınız daha baştan yayın şansını yitirir. Eğer hazırladığınız bir tez ise içeriği ne kadar iyi olursa olsun kopyaladığınız bir şeyi yazınızın okunmamasına neden açar.
- Eğer makalenizi bir dergiye yollayacaksanız , derginin web sitesinden ne tarz yazım kuralları olduğunu inceleyin. Her derginin kendine özgü kuralları vardır. Örneğin kimisi uzun girişten hoşlanırken, kimi girişin sadece birkaç satır tutulmasından yanadır.
Makalem nasıl bir boşluğu dolduruyor?
- Savınızı ortaya attıktan sonra girişte bulunması gereken konu budur. Yapmış olduğunuz çalışmaya dair bir boşluk var ve siz makalenizle bu boşluğu gidermeye çalışıyorsunuz. Bunu belirtin.
- Sizin çalışmanızdan sonra seçmiş olduğunuz konuda neler yapılabileceğini yazın. Sonuçta, araştırmayı paylaşmanın amacı, diğer araştırmacılara yeni sorgular geliştirmelerini ve belli bir konunun kavranmasını sağlamaktır. Mevcut verileri inceleyip, yeni uygulamalar bulup, yeni çıkarımlar yaparak çevrenize belki de şu ana kadar hiç çalışılmamış bir konuda ışık tutun.
Peki bu boşluk nasıl doldurulur?
- Amaç / hipotezinizi açıkça belirtin. Şaşırtıcı bir şekilde, birçok insan aslında bunu yapmayı unutuyor! Eğer her şey başarısız olursa, basit bir “Bu çalışmanın amacı, X’i incelemek / incelemekti” demek yeterli olacaktır.
- Mevcut bilgi tabanımızda gözlemlediğiniz bir probleme (boşluğa) çözüm öneriyorsunuz. Bu nedenle Girişiniz okurlarınızı bu sorunun çözülmesi gerektiğine ikna etmelidir.
✦ Özellikle, belirli bir derginin okuyucu kitlesini akılda tutarak yazıyoruz, projenizin okuyucuların çıkarlarına uygun olduğunu belirttiğinizden emin olun.
✦ Başka bir deyişle, bu boşluğu doldurursak okuyucular hangi yararlı bilgileri edinebilir? Bu sorunun cevabı, okuyucularınıza vaat ettiğiniz sözdür ve Tartışma bölümünüzün sonucunda, bulgularınızın son halini teyit edeceksiniz ve okuyucularınızın projenizin katkıda bulunduğu bilgi ile daha neler yapabildiklerini daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceksiniz. - Herhangi bir sonuç çıkarmayın veya çalışmanızdan herhangi bir veri koymayın. Bu yönler araştırmanızın diğer bölümlerine aittir.
- Benzer şekilde, Girişinizde belirli teknikler hakkında konuşma YAPMAYIN çünkü okuyucularınızın çoğuyla ilgili bilgi sahibi olmalıdırlar. Çalışmanızda yeni bir teknik istihdam ettiyseniz ve bu sürecin geliştirilmesi çalışmalarınızın merkezinde yer alıyorsa, elbette kısa bir genel bakışa yer verin.
Dilbilgisi, zaman kipi olarak girişte nelere dikkat etmeli?
Aşağıda Giriş bölümünü yazmanın teknik yönleri hakkında bazı genel ipuçları veriyoruz.
✦ Active voice kullanın.
✦ Net olun.
✦ Nominalleştirmeden kaçının (sıfat ve fiiller de dahil olmak üzere cümleleri isimlere dönüştürür). Bunun yerine, pratikte fiil formunu kullanın. Nominalizasyonu ortadan kaldırdığınızda, cümleleriniz kısaltılacak, etkin bir sesi muhafaza edeceksiniz ve cümleleriniz daha doğal konuşma gibi akacaktır.
✦ Taslağınızda uzun cümleleri görüyor musunuz? Onları düzeltin. Üç ila dört çizgiden daha uzun sürecek herhangi bir şey absürd olur ve hatta bu uzunluğa sahip cümleler nadiren görülmelidir. Daha kısa cümleler daha nettir; okuyucularınızın argümanlarınızı takip etmesini kolaylaştırır. Bununla birlikte, her cümleyi birleştirmeyin.
✦ Benzer şekilde, uzun cümleleri noktalı virgül ve virgüllerle ayırın. Makalenizin amacı tekrarlanan bulgularınızı net bir şekilde açıklamaktır.
✦ İlk şahıs zamirlerini aşırı kullanmaktan kaçının. Bölümün başında nadiren kullanın ve hipotezinizi ve çalışmanın arkasındaki mantığı tartıştığınızda onları sonuna kadar serpin.
✦ Düşüncelerinizi spesifik olarak düzenleyin (yukarıda “Giriş bölümüne ne eklemeliyim” bölümünde açıklandığı gibi).
İPUCU #1: Diğer yazım türlerinde olduğu gibi Girişinizi aktif bir tonla başlatın.
➡ Bulgularınızın özetini yazmak sıkıcı olmamalı. Ancak, sıkıcı bir başlangıç, okuyucularınızı, sonuçlarınızı ve tartışma bölümünüzü okumaktan vazgeçtirecektir! Peki heyecan verici bir girişe nasıl başlarsınız? Mesela kışkırtıcı bir fıkra ile başlayın veya ampirik veriden alıntı yapın.
İPUCU #2: Girişinizde “roman”, “ilk önce” ve “paradigmayı değiştiren” gibi cümleler kullanılmamalıdır [18].
➡ Projenizde paradigma kayması olmayabilir (gerçekten bu durumda az çalışma vardır); Fakat fikriniz ilk aşamada yeni değilse, o zaman şimdi kağıda yazmalı mısınız? Araştırmanızın mevcut bilgilere anlamlı bir katkı yapacağını düşünmüyorsanız, taslak çizelgesine yaklaşmadan önce daha fazla araştırma yapmayı düşünebilirsiniz.
Umarım yukarıda anlatılanlar size yardımcı olmuştur.
Eğer kafanıza takılan sorular var ise , aşağıdan bize yazabilirsiniz veya edit@wordvice.com.tr adresine eposta atabilirsiniz.
Tartışma bölümünü hazırlarken zorlanıyorsanız, sayfa başına $6 ödeyerek uzman kadromuzdan faydalanın.