Araştırma Yazım : Güçlü Bir Tartışma (Discussion) Bölümü Nasıl Hazırlanır

Akademik Yazım,Dergi Gönderimleri,Wordvice

Tartışma (Discussion) Bölümü

Şuana kadar web sitemizde araştırmanızı hazırlarken dikkat etmeniz gereken konulara değindik. Etkili figür görsel hazırlama, Abstract hazırlama, akademik makalelerde yapılan bilindik yanlışlar bunların bazılarıydı. Aşağıdaki yazıda sizlere yazınızda giriş kısmını takip eden tartışma bölümünde nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatmaya çalışacağız.

 

Tartışma (Discussion) Bölümünün Amacı Nedir?

Temelde, Tartışma (Discussion) bölümü, yazınızda  Giriş ( Introduction) bölümünün devamı niteliğindedir. Yazınızın başında niçin böyle bir konuya ilgi duyduğunuza ve seçtiğiniz konunun okuyucular için önemine değinirsiniz. Giriş kısmı ne kadar iyi olursa olsun eğer tartışma kısmındaki veriler, örnekler başta öne attığınız savı desteklemiyorsa yazınız başarısız sayılır!

Gözünüzü mü korkuttuk ? Endişelenmeyin. Güçlü bir tartışma bölümü hazırlamanın da kuralları vardır. Ve eğer bu kurallara uyarsanız makale akıcı ve anlaşılır olacaktır. Nature Dergisi nin önerimi 3,000 kelimenin aşılmamasıdır. Sizin amacınız A noktasından C noktasına geçmek. A noktasında yazınızın amacını masaya yatırdınız. B noktasında tartışma bölümüne geçecek ve A noktasını destekler örnekler ortaya atacaksınız. Ve en nihayeti C noktasında sonuç bölümüne varacaksınız. Adım adım giderseniz arada kopukluk olmayacaktır.

 

Tartışma (Discussion) Bölümü Neleri İçermelidir ?

Söyle başlamak yerinde olacaktır:  giriş bölümünde bir konu ortaya attınız ve bu konuyu tartışma bölümünde detaylandırıyorsunuz. Aşağıda tek tek tartışma bölümünde ele almanız gereken içeriğe değineceğiz:

Burada okuyucuya niçin sizin yazınız ile ilgilenmeleri gerektiğini açıklayın.

  • Çalışmanızın çıkarımlarının nerelerde kullanılabileceğine değinin.
  • Burada yapılan ortak yanlış giriş  kısmının tekrar edilmesidir.  Sakın bu hataya düşmeyin.
  • Çalışmanızın çıkarımlarını kullanabileceğimiz alanları tek tek belirtin.

Seçmiş olduğunuz konuda niçin araştırma yapılması gerektiğine değinin.

  • Burada seçmiş olduğunuz konuda savunduğunuz ana fikri destekleyecek örnekler verin.
  • Anılan örnekler birbirinden kopuk olmamalı kendi aralarında bütünlük sağlamalıdır.
  • Örnekler bir sonraki bölüm olan sonuç kısmını destekler nitelikte olmalıdır.
  • Kendi savınızın tam karşısında örneklerde verin ve bunların neden yanlış olduğunu belirtin.
  • Tartışma bölümü sonuç bölümü ile karıştırılmamalıdır. Bu yapılan en bilindik yanlıştır. Burada örneklerle savunduğunuz fikri açıklamaya yöneleceksiniz. Bir sonuca varıp net bir yargıya varma yeri bu bölüm değildir.

Tartışma bölümü sonuç kısmının altyapısını oluştur nitelikte mi?

  • Burada sonuç bölümüne verdiğiniz örneklemlerle bir köprü oluşturursunuz.
  • Kendi savınız dışındaki fikirleri yine örneklemlerle çürütürsünüz.
  • Yapılan her açıklama eğer başka verilerden alınıyorsa, sizin veriniz değilse kaynakçada nereden alındığı belirtilmelidir.

Eğer makalenizde örneklem olarak kullandığınız fakat emin olamadığınız veriler varsa bu örneklemlerinin ucunu açık bırakarak sonuca yönlendirin.

  • Analizleriniz olasılıklara açık rakamsal veriler veriyorsa bunları tartışma bölümünden çıkarmak yerine olasılıkları makalenizde açıklayın.
  • Günümüzde pek çok dergi tartışma bölümünden sonuç bölümüne net yargılarda bulunmak yerine olasılıklara da açık kapı bırakan araştırma yazılarına yatkındır.
  • Tartışma bölümünde olasılıklara açık örnekler versenizde kendi savunduğunuz fikirden kopmayın. Bu fikir sonuç bölümünde netleşecek ve yazınıza noktayı koyacaktır.

Ele aldığınız konu dahilinde bundan sonra neler yapılabileceğini tartışma bölümünde önerin.

  • Önerileriniz araştırmacılara ilham verir nitelikte olmalıdır.
  • Önerileriniz çok fazla olmamalıdır (en fazla 2 öneri).

 

Tartışma (Discussion) Bölümünü Nasıl Yazmalı ?

İçerikten bahsettikten sonra aşağıda makalenizin tartışma bölümünü nasıl yazacağınıza dair teknik bilgilere değineceğiz.

 

Teknik Yazım Kuralları
  1. Örneklem kısmında geçmiş zaman değil genel zaman kipi kullanılmalıdır.
  2. Giriş kısmı şimdiki zaman kipi kullanarak yazılmalıdır.
  3. Tartışma kısmında kullanılan örneklere ayrılan paragraf sayısı bir biri ile tutarlı olmalıdır.
  4. En önemlisi tartışma kısmında bence gibi kelimelere asla yer verilmemeli, objektif tarafsız kalınmalıdır.
Organizasyon
  1. Metodoloji, Tartışma ve Sonuç bölümleri arasında mantıksal bir akış sağlayın.
    • Tartışma bölümünü yazdıktan sonra girişten başlayarak yazınızı baştan sona tekrar okuyun ve güvenebileceğiniz bir arkadaşınıza okuttun. Eğer arada akışı bozacak bölümler var ise bunlar çıkarılmalıdır.
    • Okuduğumuzda bir ritim geliştiririz ve paralel yapılar kavrayışımızı kolaylaştırır. Günlük yazınızın ilgili bölümlerinin her birinde aynı şekilde bilgi düzenlerken, belirli bir sonucun nasıl yorumlandığını hızla görebilir ve o sonucu üretmek için kullanılan belirli yöntemleri hızlı bir şekilde doğrulayabiliriz.
    • Paralel yapıyı kullanmanın Tartışma bölümündeki ek anlatımı nasıl ortadan kaldıracağına dikkat edin. Sözcük dağarcılığının azaltılması, Tartışma bölümüne ayrılmış birkaç paragrafınız olduğu zaman önemlidir.
  2. Tartışma bölümünde :örneklemleri sonuç bölümüne yönlendirmeli, (B) ucu açık veriler olasılıklar dahil edilmeli ve (C) genel zaman kipi ile tarafsız kalınmalıdır.
    • Örneklemleri sonuca yönlendirirken tartışma bölümünde tümden bir yargıya varmaktan kaçının. Ucu açık olasılıklardan bahsederken savunduğunuz fikre zarar vermesine olanak tanımayın. Gelecek zaman kipine bu bölümde yer vermeyin.

Umarım yukarıda anlatılanlar size yardımcı olmuştur.

Eğer kafanıza takılan sorular var ise , aşağıdan bize yazabilirsiniz veya edit@wordvice.com.tr adresine eposta atabilirsiniz.

Tartışma bölümünü hazırlarken zorlanıyorsanız, sayfa başına $6 ödeyerek uzman kadromuzdan faydalanın.

Yazınızın ne kadar ücret tutuğunu hesaplayın