CV ve Özgeçmiş arasındaki fark nedir?
Özgeçmişler ve CVler ana faaliyetlerinizin bir geçmişini içerirken, bir özgeçmiş daha çok mesleki başarılara ve çalışma geçmişine odaklanmıştır. Öte yandan, bir CV, akademik başarılarınızı vurgular ve eğitimsel ve akademik geçmişinizin ve ilgili bilgilerin özetidir. Üniversitenizin transkriptlerine, GRE puanlarına ve kişisel ifadelerine ek olarak, lisansüstü okullar genellikle başvuru sahiplerinden CV ister. Bir Yüksek Lisans veya doktora başvurusu için CV oluşturmak için kurallar, standart bir iş başvurusu için olanlardan biraz farklıdır. Hadi daha yakından bakalım.
Üniversiteye veya lisansüstü okula kabul için CV hazırlamaya ihtiyacım var mı?
CVler her türlü işi güvence altına almak için kullanılır – bu durumda, bu iş “lisans öğrencisi” dir! Bir lisansüstü program açıkça bir CV göndermenizi gerektirmese bile, okul bu belgeyi yüklemenize izin veriyorsa, birçok üniversite ve üniversite danışmanı ve kabul uzmanına göre, neredeyse her zaman iyi bir karardır. Dahası, zaten akademik bir CV oluşturmadıysanız, şimdi kariyerinizde bunu yapmak için mükemmel bir zamandır. Akademik CV oluşturmak için şimdi ideal zaman olmasının nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Burs Başvuruları—birçok kolej ve üniversite bursu, başvuru formunu doldurmanın yanı sıra adayların da CV içermesini talep ediyor.
- Hibe önerileri—mezuniyet projelerinizi finanse etmek için hibe başvurusu yaparken, bir CV hibe veren komite üyelerine güven vermek için uzun bir yol kat eder.
- Üniversite pozisyonları–Lisans dersleri verme, üniversite araştırmacılarına yardımcı olma veya yarı zamanlı olarak yönetimde çalışma isteği duyuyorsanız, CV sunmanız gerekecektir.
- Mezun olduktan sonra iş başvuruları–tüm üniversite kariyeri boyunca CV ye ihtiyaç duymazsanız bile, mezun olduktan sonra herhangi bir meslek için özgeçmiş ihtiyacınız olacaktır.
CV ler yaygın bir lisansüstü okul başvuru belgesidir (tüm programlar gerektirmiyor olsa da). Bir kademeli okul CV’si, normal bir CV ile aynı temel amaca hizmet eder: Esasen, CV, okulların derecesine kadar bir satış alanıdır ve siz de CV niz ile kendinizi pazarlarsınız!
Lisansüstü öğretim üyeleri ve kabul komiteleri CV’de ne arar?
Kabul komiteleri ve öğretim üyeleri becerilerinizin, deneyimlerinizin ve niteliklerinizin sizi programlarına ve üniversitelerine uygun kıldığını görmek ister. Bu nedenle, CV’nizi göze çarpmak için aşağıdaki hususları aklınızda bulundurun:
- Akademik temelinize odaklanın. Herhangi bir Master’ın başvurusu için gerekli olan kural, akademik başarılarınızı profesyonellere göre vurgulamaktır. Çalışmalarınızla ilgili iş etiğinizi ve aziminizi gösterirse iş deneyimlerinizden bahsedin, ancak eğitim deneyimlerinize daha fazla zaman ve dikkat verin.
- CV’nizi, başvurduğunuz program ve departmana göre uyarlayın. Bu alanla ilgili deneyiminizi ve becerilerinizi vurgulayın. Örneğin, doktora başvuruyorsanız Kimya programında, sınıflardaki veya kimya laboratuvarındaki deneyimleriniz hakkında daha ayrıntılı bilgi edinin.
- Güçlü bir dil kullanın ve ayrıntıları ekleyin. Güçlü ifadeler ve iyi bir kelime haznesi, sadece dilin akademik kontrolünü göstermekle kalmaz, okuyucunun dikkatini çeker. Fiillerinizi ve ifadelerinizi değiştirin ve spesifik olun: “laboratuarda çok fazla zaman geçirdiğinizi” yazmak yerine, “Dr. Kunstler ile iki haftalık slayt analizine nasıl yardımcı olduğunuzu” açıklayın.
- Hikayenizi net bir yapıyla anlatın. CV nizdeki deneyimlerin biraz lineer bir şekilde sıralanması gerekecek olsa da, iş ve deneyimlerinizle bilgi ve becerilerinizi nasıl geliştirdiğiniz ve ilgi alanınız sizi nasıl zorladığına dair “bir anlatı” vermek mümkündür. Kabul komiteleri gelecekteki öğrencilerinde büyüme ve gelişme ararlar.
- Gönüllü çalışma ve staj önemlidir. Stajyer ve gönüllü sınıf dışında çalışma, kabul memurlarına ilgilendiğiniz şeyleri ve ayrıca bir ekibi desteklemek istediğinizi gösterir. Yaptıklarınızı ayrıntılı bir şekilde tanımlayın ve kabul memurlarının sizin hakkınızda ilgili sonuçlara varmalarına izin verin.
CV nin En Önemli Bölümleri ve Eklenmesi Gereken Bilgiler
CV’nizin her bir öğesi hakkında eklediğiniz bilgi ve ayrıntı düzeyi, biraz esnektir ve sonuçta size bağlıdır. Ancak en iyi özgeçmişler, başvuranın çıkarlarını ve niteliklerini gösterenler olacaktır. Herhangi bir kabul komitesini etkileyecek bir akademik özgeçmiş oluşturmak için bu bölümün ayrıntılarını takip edin.
Kişisel Detaylar
Adınızı, ev adresinizi, iletişim numaranızı ve e-posta adresinizi yazın. Bu bilgiyi sayfanın ortasına veya sola doğru hizalayarak ilk sayfanın en üstüne ekleyin.
- Daha büyük bir yazı tipi boyutu kullanın ve bu bilginin öne çıkması için metni kalın harflerle belirtin.
Eğitim
Bu, katıldığınız kurumların bir listesidir. En yeni kolej veya üniversitenizle başlayın ve liseye geri dönün. Kurumun adını, bulunduğu yeri, aldığınız dereceyi, ana dalınızı ve katıldığınız tarihleri belirtin.
- Bir tez çalışmasını tamamladıysanız, unvanı ve danışmanınızı (varsa) ekleyin.
- Latince şereflerini veya ayrımlarını buraya da ekleyin (yani, “cum laude”, “magna cum laude”, “summa cum laude”).
- Tam not ortalamanızı veya test puanlarınızı eklemeniz gerekmez; bu bilgi transkriptinizde görünür olacaktır.
Eğitim Verme Tecrübesi
İlk defa okula başvuran adayların büyük olasılıkla herhangi bir öğretim tecrübesi olmayacak olsa da, bir öğretmen asistanı olarak (bir lisans öğrencisi veya lisansüstü öğrencisi olarak) ders verme veya hareket etme deneyimi bu kategoriye yerleştirilebilir.
Araştırma Deneyimi
Öğretmenlik tecrübesinde olduğu gibi, ilkokuldan mezun olan adaylar için araştırma deneyimi nadir olabilir. Ancak, herhangi bir asistanınız, pratisyen veya başka araştırma deneyimleriniz varsa, bunları burada listeleyin.
- Kurum, pozisyonun niteliği ve görevleri, amirinizin adı ve araştırma tarihlerini dahil edin.
Onurlar ve Ödüller
Her bir ödülü, veren kurumu ve verildiği tarihi listeleyin. Bunlar, üniversite burslarından öğretmenlik asistanlarına kadar her yerde çalışabilir.
- Bunları önem sırasına göre sıralayın, kronolojik sıraya göre değil
- Yalnızca bir ödül aldıysanız (örneğin, “onur mezunu” veya “Dean’in listesi”), bunu Eğitim bölümüne yerleştirmeyi düşünün.
Kazanılan Burslar
Fonların verildiği çalışmaları dahil edin. Gönderenin başlığını, ödüllendiren kurumun adını, ödeneğin dolar miktarını ve verildiği tarihi listeleyin.
Teknik Beceriler
Akademik araştırmalar büyük ölçüde veri tabanları oluşturmaya ve verileri analiz etmeye bağlı olduğundan, istatistik ve bilgisayar modelleme ve analiz programları ile ilgili deneyim (ÖRNEKLER) CV’nizde vurgulanmalıdır.
- Aldığınız dersleri, yetkin olduğunuz bilgisayar programlarını ve edindiğiniz ve kullandığınız veri analiz tekniklerini listeleyin.
Akademik ve Profesyonel Deneyim
Becerilerinizi ve niteliklerinizi vurgulayan iş pozisyonlarını listeleyin. Bu, stajları veya idari görevli işleri içerebilir, ancak bağlılığınızı ve çalışma etiğinizi gösteren herhangi bir işi de içerebilir. Tek bir kategoriye dahil etmek için birden fazla öğeniz varsa (örneğin, “Araştırma”, “Öğretim” ve “Yönetsel”) , deneyimleri ilgili kategorilerde gruplayın. İstihdam geçmişiniz, yaşınıza ve iş deneyiminizin boyutuna bağlı olarak dört ila beş yıl geriye giden çalışmaları içermelidir.
- İşverenin adını, bulunduğu yeri, pozisyonunuzun unvanını ve çalışma tarihlerini listeleyin.
- Bu çizginin altında görev ve sorumluluklarınızı kısaca açıklayın. Mesleki deneyim CV’nizin merkezi odağı olmadığı için, açıklamanızın çok geniş (bir veya iki satır) olması gerekmez.
Yayınlar
Büyük olasılıkla lisansüstü okul sırasında veya sonrasında yayınlanmaya başlayacaksınız. Çalışma yayınladıysanız, çeşitli yayın türlerini dergi makaleleri, raporlar ve diğer belgeler için bölümlere ayırın. Adınıza resmi bir yayın krediniz yoksa, yazar ve düşünür olarak becerilerinizi vurgulayan gazete, dergi, blog ve bülten gibi daha az akademik yayınlarıda belirtebilirsiniz.
- Her çalışma için kendi çalışma alanınıza uygun biçimde bibliyografik alıntılar kullanın.
- Herhangi bir metin yayınını resmi olarak yazmamış veya ortak yazar olarak yazmamışsanız, yardımcı olduğunuz çalışmaları veya disiplininizle ilgili olan veya akademik düzeyde olan, yazdığınız veya katkıda bulunduğunuz çevrimiçi makaleleri dahil edin.
Konferans Sunumları
Yayınlarda olduğu gibi, muhtemelen lisansüstü okul kariyerinize kadar konferanslara katılmaya ve sunum yapmaya başlamayacaksınız. Bu deneyime sahipseniz, sunum yapan kişi olsanız veya görsel çalışmaya katkıda bulunduysanız (posterler ve slaytlar gibi) dahil olduğunuz tüm sunumları dahil edin.
- Sunumun başlığını, konferansın veya etkinliğin adını, yeri ve tarihi belirtin.
- Sunumunuzun içeriğini kısaca açıklayın.
- İpucu: Konferansı alıntılamak için çalışma alanınıza uygun formatı kullanın.
Akademik ve Profesyonel Üyelikler
Profesyonel veya akademik gruplarla olan üyelik, kabul komitelerine, benzer düşüncelere sahip diğer kişilerle olan ilginizi ve ağınızı takip etmek için olanak sağlar. Üyesi olduğunuz akademik / profesyonel grupları veya toplulukları dahil edin.
- Grubun adını, üyelik tarihlerini ve sahip olduğunuz liderlik pozisyonlarını veya diğer rolleri listeleyin.
Araştırma ve Eğitmenlik
Halihazırda tamamlamış olduğunuz veya halen üzerinde çalıştığınız herhangi bir araştırma veya öğretim çalışmasına ek olarak, lisansüstü okula kabul edildikten sonra araştırmalarınızla almak istediğiniz eğitimleri tartışmak iyi bir fikirdir. Potansiyel araştırmanızın konusu ve hatta tasarımıyla mümkün olduğu kadar spesifik olun ve bireysel derslerde bir TA olarak öğretmenlik yapmak isteyeceğiniz belirli dersleri veya çalışma alanlarını adlandırın. Yüksek lisans düzeyinde çalışmaya hazır olduğunuzu göstermek için kabul komisyonlarına sunabileceğiniz daha fazla bilgi, bir aday olarak değerinizi yükseltecektir.
Gönüllü Yapılan İşler ve Sosyal Çalışmalar
Liderlik, organizasyon veya lisansüstü okulda başarılı olmanıza yardımcı olacak diğer becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak topluluk ve gönüllü faaliyetleri dahil edin.
- Bu etkinlikleri listeleyin ve rolünüzü (örneğin, “Gönüllüler U Hastaneler Gönüllüsü”), katılım tarihinizi gösteren detayları belirtin.
Yetenekler ve Konuşulan Diller
Lisansüstü okulda size sağlayabilecek diğer deneyimleri ve sertifikaları listeleyin. Ayrıca, akıcı veya yetkin olduğunuz tüm dilleri listeleyin.
Referanslar
Bu genellikle akademik özgeçmişin son bölümüdür. Mümkünse, yeteneğinize ve niteliklerinize kefil olabilecek ve bu özelliklerin kanıtlarını sağlayabilecek 3-5 profesyonel ve akademik referansı ekleyin.
- Referansın adını, profesyonel unvanını, üyeliğini ve iletişim bilgilerini yazın (telefon ve e-posta yeterli). Bunları alfabetik sırayla yazmak zorunda değilsiniz. Referanslarınızı uygunluk ve etki sırasına göre listelemeyi düşünün.
Üniversiteniz / Lisansüstü CV için Biçimlendirme İpuçları
CV’nizi oluştururken ve gözden geçirirken bu biçimlendirme ve organizasyon ipuçlarını aklınızda bulundurun:
- Biçimlendirme seçeneklerinizi (girinti, yazı tipi ve metin boyutu, boşluk ve dilbilgisi gibi) belge boyunca tutarlı tutun.
- Anahtar bilgileri vurgulamak için bolding, italik, altı çizili ve büyük harfli kelimeler kullanın.
- Bölümlerdeki deneyimlerinizi listelemek için ters kronolojik sırayı kullanın.
- En önemli bilgileri her bir girişin üstüne ve soluna ekleyin ve ilişkili tarihleri sağa yerleştirin.
- Her sayfaya sayfa numaralarını ve ardından soyadınızı bir başlık veya alt bilgi olarak ekleyin.
CV/Özgeçmişinizi Revize Etmek ve Düzenlemek
Akademik özgeçmişinizi hazırlamayı veya özgeçmişinizi tamamladıktan sonra, dilinizin çekici ve doğru olduğundan, kuruluşunuzun açık ve düzenli olduğundan ve belgelerinizin hatasız olduğundan emin olmanız gerekir. İyi bir özgeçmiş, üniversite fakültelerine gönderilmeye hazır olmadan önce genellikle en az üç veya dört revizyon alır.
Sektördeki en yüksek kalite arasında yer alan profesyonel düzenleme için özgeçmişinizi ve diğer başvuru belgelerini Wordvice Düzenleme Hizmetlerine gönderin. Editörlerimiz, sıkı çalışmanızın özgeçmişinize yansıtılmasını sağlayacak ve seçtiğiniz kolej veya lisansüstü okula girmenize yardımcı olacaktır.
Wordvice Kaynakları
- Akademik ve Araştırma Görevleri için Örnek Lisansüstü CV
- How to Write a Research Paper Introduction
- Writing the Results Section of a Research Paper
- Which Verb Tenses to Use in a Research Paper
- How to Write an Abstract for a Research Paper
- How to Write a Research Paper Title
- Useful Phrases for Academic Writing
- Akademik Makalelerde Etkili Geçiş Terimleri
- Active and Passive Voice in Research Papers
- Araştırma Yazınızı Güçlü Kılacak 100+ Güçlü Fiil
Ek Resources
- Curriculum Vitae Tips and Samples (U of Illinois Grad School)
- Graduate CV–What to Include (Graduatejobs.com)
- Should students include a resume in their college application? (Unigo)
- Writing Your Curriculum Vitae (UNCA)
- Writing an Effective Academic CV (Elsevier)