Yazım için Doğru Dergiyi Nasıl Seçebilirim

Wordvice

Journal-Publications-e1472094881634-1024x491

Hatalı dergi seçimi makalenizin kabul edilmeme sebeplerinin başında gelir.28,000 üzerinden dergi arasından makalenize uygun olanını seçmek pek tabi kolay değildir. Sırf bu sebepten dolayı yazısını yayınlatmaktan vazgeçenlerin sayısı hiç de az değildir.
Yayıncılık Araştırma Konsorsiyumu tarafından yapılan son değerlendirme anketine göre, araştırmacıların yaklaşık% 82 yazıları için ön taramayı destekler. Ayrıca, bu ankete yazarlar ve yorumcular hakemler ön tarama olmadan, “bilimsel iletişimde hiçbir control olmadığına” inanıyor.

Ancak, ön tarama büyüteç altına alındı ve birçok kişi ön tarama sisteminin etkinliğini sorguluyor. Sonuç olarak, açık erişim dergilerin yükselişini ve açık ya da hibrid yorum yöntemlerinin benimsenmesini son zamanlarda sıkça görüyoruz. Birçok kişi ön tarama yöntemini uzun sürdüğü için eleştiriyor. Buna karşılık, bazı geleneksel yüksek faktörlü dergiler, hızlı kararlar alarak ret oranlarını hızlandırıyor. Editörler reddin birincil nedenini uygun kapsamlı dergi bulamamak olarak belirledi. Yazınızın içeriği ne kadar ilgi çekici ve kapsamlı olursa olsun uygun dergiye gönderilmediği zaman kabul görmüyor.

Eğer bilimsel topluluk içinde sesinizin duyulmasını istiyorsanız ,hedef kitlenizin ne olduğunu , yazınızın kapsamını dikkatli bir şekilde çerçeveleyebilmelisiniz.

y

Bu makalede yazınız için doğru dergi seçiminizde nelere dikkat etmeniz gerektiğine değineceğiz.

 

Teknik Yönler: araştırma dergileri
  • Dergiler hedeflerini ve kapsama alanlarını çeşitli yerlerde gösterirler. Web sitelerinde (çoğunlukla “hakkımızda” bölümünde) ve gönderim kriterlerinde ( örneğin yazarlar için yönlendirme bölümü)
    İPUCU: Bu bölümleri dikkatlice okuyun. Bu bölümlerden makaleniz o dergi için uygun mu değil mi öğrenebilirsiniz.
  • O dergide yayınlanan makalelere şöyle bir göz atın, bu size o dergide çalışan editörlerin nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadıkları hakkında bilgi verecektir.
    İPUCU: Son birkaç yıldır yayınlanan yazıları araştırarak, editörlerin ilgili makaleler hakkında ,” “ilginç” ve “yeterli kavramsal tanım” gibi notlarını görebilirsiniz.
  • Makalenizin yayınlanmasını istiyorsanız hedef kitlesini oldukça geniş tutun.
    İPUCU: Hedef kitlenizi doğru seçtiğiniz taktirde , yazınızın okunurluğu popülerliği otomatikman artacaktır.
  • Sık okunan bir makale ilgili derginin Etki Faktörünü (IF) yükseltir. Bu konuda pek çok tartışma olsada Etki Faktörü dergilerinin prestiji için önemini korumaktadır. Yine de makalenizi Etki Faktörü en yüksek dergiye göndermeden üzerinde harcamış olduğunuz zaman ve çabayı düşünmeli buna değer olup olmadığına karar vermelisiniz.

z

 

Metodoloji: gönderim sürecini incelemek
  • Bir dergi seçtiğinizde düşünmeniz gereken noktalardan biri derginin yazınızı değerlendirme sürecidir. Derginin ön tarama süreci nasıl işler? Kapalı bir şekilde mi yoksa açık bir şekilde mi? Yayın kriteri nedir? Makalenizi gözden geçirenler teknik incelemeyi makalenin bütününden ayırır mı?
  • Gönderim sürecinin ne kadardır? Bazı dergiler, inceleme sürecini hızlandırabilir. Derginin zaman çizelgesi hedeflerinize uyuyor mu? Derginin ortalama inceleme süresinin işinizin niteliği için yeterli olacağını düşünüyor musunuz?
    İPUCU: Kararınızı verirken her derginin sürecini göz önünde bulundurun ve bunların arasından sizin hedeflerinize hangisi en uygun ise onu seçin.
  • Derginin yayınlama metodu nedir? Diğer bir anlatımla yazınızın yayınlandıktan sonra herkese açık mı yoksa kriterlere bağlı gizlilik ilkeleri ile mi görülebilir olmasını istiyorsunuz?
  • Elsevier Journal Finder, Journal/Author Name Estimator (JANE) ve Springer Journal Suggester size makalenizi hangi dergilerde yayınlatabileceğiniz konusunda destek olacaktır.

 

w

 

Sorun Çerçeveleme: Yazınızın doğru açıdan hazırlanması

Dergi belirlerken ana sorunuz şu olmalı:
Araştırmamı derginin amaçlarına hizmet edecek şekilde bir konuya nasıl odaklayabilirim?
İlgilendiğim derginin okurlarını benim konum cezbeder mi? Tam da burada bir ‘çerçeve’ çizmeli ve kendize dürüst bir şekilde bu soruyu cevaplamalısınız. Dergiler için okuyucularının tercihleri son derece önemlidir!
İPUCU: Araştırmanızı tanımlarken, sonuçlarınız küresel bir etkiye sahip bir sonucu destekliyor mu?