Makalemin Bir Derginin Amaç ve Kapsamına Uygun Olduğunu Nasıl Anlayabilirim?

Wordvice

Makalenizin belirli bir dergiye uygunluğunu nasıl anlarsınız

Aşağıdaki yazıda makalemizin göndermeyi düşündüğümüz derginin amaç ve kapsamına uygun olup olmadığını nasıl anlayacağımıza dair bilgiler vereceğiz.

 

Kapsam nedir?

Kapsam, sade bir tanım ile, derginin amacı ya da hedefidir. Yayının okurlarına içeriği ile sunmak istediğidir. Derginin “amaç” ya da bilinen adı ile “misyonu”, yazınızın kendisine uygun olup olmadığını gösteren birçok faktör içerir. Örneğin, Nature Dergisinin kapsamı aşağıda belirtilmiştir:

Nature bilim ve teknolojinin tüm alanlarında faaliyet gösteren, araştırma yayınlamada en iyi hakemli haftalık uluslar arası bir dergidir. Nature bilimi, bilim adamlarını ve araştırmacıları etkileyen hızlı ve güvenilir haberler temin eder.

Nature dergisinin kapsamını incelediğimizde görüyoruz ki:

  • yayın sıklığı (haftalık),
  • kapsama alanı (uluslar arası),
  • değerlendirme tipi (peer review),
  • seçimi (“özgünlük, önemi, erişilebilirlik, şaşırtıcı sonuçlar”),
  • yayınladığı makalelerin türleri (haberler, araştırma makaleleri ve editoryal yorumlar -“topikal ve gelecek trendleri yorumlanması”, “bilim ve teknolojinin her alanda araştırma”-

Dergi aynı zamanda bir misyon içerir:

İlk olarak, bilimin her dalında önemli ilerlemelere dair yayın yoluyla bilim adamlarına hizmet etmek ve bilimi ilgilendiren konularda raporlama ve tartışma için bir forum sağlamak. İkinci olarak bilimsel verileri hızlı bir şekilde günlük yaşamın içine sokmak ve halka iletilmesini sağlamak.

Yukarıdaki dayanarak, derginin hedef kitlesinin sadece bilim adamları değil, aynı zamanda genel kamu olduğunu öğrendik. Dahası, görüyoruz ki derginin içeriği günlük yaşam anlayışımızı geliştirmeyi amaçlamaktadır.

 

Kapsamı nereden bulabilirim?

Genellikle dergilerin web sitelerinin ‘Hakkımızda’ bölümünde yazılıdır. Bazen bir bölüm sadece kapsama ayrılmıştır bazense Nature dergisinde olduğu gibi dağınık bir biçimde derginin kapsamı belirtilir. Daha detaylı bir kapsam bilgisi ‘Yazarlar’ bölümleri mevcuttur.

 

Araştırma konumun derginin kapsamına uygun olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

w

İlgilenmiş olduğunuz derginin kapsamını okuduğunuzda aşağıdaki soruları kendinize sormanız gerekir:

  1. Araştırmanızın içeriği yayınlandığı zaman geçerliliğini koruyacak mı? Nature gibi dergiler haftalık yayın yaparken bazı dergilere kabulünüz yedi ayı bulabilir. Bilim ve teknoloji çok hızlı ilerler. İşte bu yedi ay sonunda diyelim ki makaleniz kabul gördü, içeriğiniz geçerliliğini koruyacak mı buna mutlaka bakmalısınız.
  2. Araştırmanız derginin hedef kitlesine hitap ediyor mu ? Örneğin, çalışmanız için küçük bir kıta üzerindeki etnik grubu mu yoksa uluslar arası bir dergiyi mi amaçladınız?
  3. Yazınız çok fazla teknik bilgi mi içeriyor? Hedef kitlesini geniş tutan dergiler bundan pek hoşlanmazlar.
  4. Araştırmanızın genel çerçevesi seçmiş olduğunuz dergide yayınlanan makalelerinkine benziyor mu? Biraz benzerlik iyidir ancak birebir aynı olursa bu baştan red sebebidir.
  5. Dergi sizin yazınızın türünü kabul ediyor mu? Eğer bir klinik çalışma yapıyorsanız ve seçmiş olduğunuz dergi klinik çalışmalarla ilgilenmiyorsa kendinize başka dergi araştırın. Aksi taktirde yayın sürecindeki tüm çabalarınız zaman kaybı olacaktır.

Taslağınızın hedeflediğiniz dergi için uygun olduğunu tespit ettikten sonra, bunu dergiye yazacağınız niyet mektubunda belirtin. Örneğin hedeflediğiniz dergi araştırma politikaları ile ilgileniyorsa, araştırmanızın derginin araştırma politikaları ilgisine nasıl katkıda bulunacağına dair eklemeler yapın. Şimdi yazınıza uygun içerikli dergi arama zamanı!

Yazmakta zorlanıyorsanız size de makalenizde yardım edelim.

Sadece sayfa başına $6 ödeyerek uzman kadromuzdan destek alabilirsiniz. Daha fazla bilgi için Türkçe de oluşturulan web sitemizi ziyaret ediniz : www.wordvice.com.tr

Yazınızın ne kadar ücret tutuğunu hesaplayın