Yazınızı Daha Net ve Etkili Yapabilecek 14 Hile

Akademik Yazım,Araştırma Yazarlığı ve Dil Bilgisi

Yazınızı Daha Net ve Etkili Yapabilecek 14 Hile

Bir kere okuyucularımızın dikkatini çektiğimizde, onları okumaya devam etmeye ikna etmek birçok yazarın karşılaştığı bir başka zorluktur. Bu sorun yalnızca romancılar ve pazarlamacılar değil aynı zamanda sizin gibi araştırmacıları da ilgilendirmektedir.

Soruşturmayı yürütmek için sayısız saat harcarsınız ancak bu gayrette yalnız değilsinizdir. Binlerce başka akademisyen aynı amacı istiyor, bu da editörlerin aldıkları çok sayıda gönderiyi sıralamasını zorlaştırıyor.

Öyleyse, akademik makalelerinizi başarıyla yayınlama şansınızı nasıl artırabilirsiniz? Verilen bilgiler ilginç olmalı, aynı zamanda yazım tarzınız okunabilirliği ve katılımı artıracaktır. Tek renkli ve mat bir kağıt dergilere yazınızı çekici kılmaz; bu da araştırma bulgularınız sağlam bir temelden olsa bile, kağıdınızın reddine sebep olur.

Makalenizi hazırlamanıza yardımcı olmak için yazı stilinizi geliştirmenin yollarını aşağıda sizlere hızlı bir şekilde sunuyoruz.

 

1. 19. Yüzyıl Boylarındaki Cümleleri Kısaltın

Akademisyenler uzun soluklu cümleler yazıyor. Karışıklığa bilimsel terminoloji ekleyin ve inanılmaz derecede okunması zor bir el yazması hazırlayın. Okuyuculara kağıdınızın içeriğini sindirmelerine yardımcı olmak için cümlelerinizi kısaltın. Tüm koşulların, değiştiricilerin ve istisnaların bir cümleye dahil edilmesi gerekmez. Aşağıda, kısa, yüksek etkili cümleler elde etmenin birkaç yolu var.

  • Uzun cümleleri parçalayın (özellikle 20 kelimeden uzun cümleleri).
  • Fikirleri sadece bağlaçlara değil, birbirine bağlamak için mantıksal geçici ifadeler ile bağlayın.
  • Uzun cümleler varsa, kısa cümleler ekleyerek parçalayın.
  • Özlü ifadeler için en güçlü içeriklerinizi kaydedin. Kısa cümleler öne çıksın.

 

2. Tekrarlanan Öbekleri Kullanmaktan Kaçın

Sıklıkla karşılaştığımız bir senaryo:

Editör, “Aynı kelimeyi bir paragrafta dört kez, ardışık cümlelerde kullandınız, sözcüğü çeşitlendirmek isteyebilirsiniz” diyor.

Yazar, “Bunlar teknik kelimeler, bunlar doğruyu söylemek için kullanmalıyım” diyor.

Aynı kelimeleri defalarca okumaktan yorulmaz mısın? Okuyucularınız aynı şekilde hissediyor. Sürekli benzer desenleri görmek sıkıcıdır ve beyin bile böyle yazıları onaylamamaktadır. Bir sayfadaki kelimeler gibi tekrar eden şeylere alışık olduğumuz zaman, gözlerimiz onları inceler ve odak kaybederiz. Yazdıklarınızı değiştirerek okuyucularınızı meşgul etmeye devam edin. Aşağıdakiler, kelime dağarcığınızı çeşitlendirmenize yardımcı olacak birkaç yoldur.

  • Mümkün olduğunca eşanlamlıları kullanın, ancak ikamesinin bağlama uyduğuna dikkat edin.
  • Zamirlerin ve diğer gösterilerin yazınızın dostları olduğunu unutmayın. Bununla birlikte, zamir referanslarının açık olduğundan emin olun.
  • Benzer fikirlerin ve konuların birlikte olması için paragraflarınızı düzenleyin. Bu yöntem, zamirler ve gösteriler için daha kesin referanslar oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
  • Tekrar vurgulanması belirli bir noktayı vurgulamak için yararlı olabilir. Yumuşak kullanın aksi taktirde tekrar eden kalıplar etkisini kaybedebilir.

 

3. Paragraf İçindeki Cümle Yapılarını Farklılaştırın

Genişletilmiş kelime seçimi gibi, gramer özelliklerini değiştirilmesi okuyucuların yazımıza ilgisini daim kılmaya yardımcı olabilir. Ardıl cümlelerde “özne + fiil + nesne” nin tutarlı kullanımı okumak sıkıcıdır. Beynimiz monoton metni okurken sıkılır ve dikkat kolayca dağılabilir. Peki ne yapmalıyız; işte size birkaç öneri:

  • Bileşik ve karmaşık cümleleri karıştırın ve okuyucuların dikkatini sağlamak için basit cümleler ekleyin.
  • Tüm cümleleriniz aynı uzunlukta olmamalıdır.

 

4. Ardışık Paragraf Yapılarını ve Boylarını Değiştirin

Tavsiyeleri, yukarıdaki paragraflara ve bölümlere uygulayabilirsiniz.

  • Ardışık metin bloklarının aynı cümleler / kelimelerle başlamadığından emin olun.
  • Tüm paragraflarınızın uzunluğu aynı olması gerekmez.
  • Yapıların etrafında geçiş yapın. Mümkünse madde işaretlerini ve numaralı listeleri kullanın.
  • Paragraflarınızı kısa tutun. Kimse uzun uzun paragraflar okumak istemiyor!

 

 

Yukarda anlatıklarımızın size yardımcı olmasını dileriz.Her zaman olduğu gibi, hazırlama tekniklerinizi nasıl geliştireceğinizle ilgili ek ipuçları ve tavsiyeler istiyorsanız, Kaynakları Sayfamızdaki makalelerimize göz atın.