Makalenizin Özet (Abstrakt) Kısmını Başarılı Kılacak İpuçları!

Dergi Gönderimleri

İletişim SayfasıMakalenizin Özet (Abstrakt) Kısmını Başarılı Kılacak İpuçları!

Dijital çağda, okuyucuların dikkatini çekmek gittikçe zorlaşıyor. Herkes bilgiye eskiye nazaran çok kolay ulaşabilir olduğundan pek az insan metinleri hakkını vererek okuyor. Peki siz akademik makalenizin okunmaya değer olduğuna insanları nasıl ikna edebilirsiniz? Bunun için en etkili yol güçlü ve ilgi çekici bir özet bölümüdür. Okuyucular yazınızla özet bölümü ile tanışırlar. Yazınızı bir dergiye yolladığınızda ilk önce özet bölümüne bakılır. Bu nedenle 200-300 kelimelik özeti çok dikkatli bir şekilde hazırlamak gerekir. Aşağıda sizlere bu konuda birtakım ipuçları sunuyoruz.

 

Abstrakt nedir?

Abstrakt, eserinize bir girişten daha fazlasıdır. Onu çoğunlukla ana belgenin yerini alacak şekilde değerlendiriyoruz ve bu nedenle akademik bir makalenin en önemli bölümlerinden biridir. Gerçekten, tipik bir özet, bağımsız bir belge olarak işlev görmeli ve araştırma projeniz hakkında herkesin bilmesi gereken tüm önemli yönleri içermelidir. Üç tür özet var.

  • Tanımlayıcı. Genellikle kısa bir paragraftan oluşur (<100 kelimelik), açıklayıcı bir özet araştırma sorusu, yöntemleri ve çalışma kapsamını özetlemektedir. Sonuçları tartışmaz.
  • Bilgilendirici. Bilgilendirici bir özet, tüm temel argümanları, sonuçları ve kanıtları açıklayan eksiksiz bir belge oluşturmaktadır. Uzunluğu, dergi gereksinimlerine ve diğer başvuru yönergelerine göre değişir; Bununla birlikte, genellikle bir makale uzunluğunun (~ 200-300 kelimelik)% 10’dan azdır.
  • Kritik. Edebiyat ve sistematik incelemeler için ayrılmış olan kritik bir özet nadiren kullanılır. Rolü, okuyucunun tartışılan kaynak literatürü eleştirel açıdan okumasını sağlamaktır. Yukarıdaki diğer iki özet türünden farklı olarak, eleştirel bir özet(abstrakt) değerlendirme ve önerileri içerebilir.

Bu blog yazımızda tanımlayıcı abstrakt (özet) açıklanacak.

 

Abstrakt a neden ihtiyaç duyarız?

Yukarda belirtildiği gibi abstrakt ın birtakım fonksiyonları vardır.

  • elektronik veritabanı endekslemeyi kolaylaştırır;
  • akademik makalenin kilit noktalarını vurgular;
  • teklifler için bir çalışmanın amaçlanan yönünü belirtir;
  • çalışmanın kapsamını sağlar; bu şekilde dergi editörleri yazımızı gözden geçirip geçirmeyeceklerine karar verebilirler;
  • kapak mektubu ile birlikte dergi yayın başvurumuzda ilk tur elemelerde temel etkendir; ve
  • daha fazla alıntı yapmak veya okumak için potansiyel kaynaklar arayan diğer akademisyenler tarafından alınmaz.

Akademik günlük gönderimleri, konferans sunuları, tez veya tez önerileri ve sunuları, kitap bölümü önerileri ve araştırma hibeleri gibi birçok amaçla abstrakt hazırlarız. Çok fonksiyonlu doğası göz önüne alındığında, yayın başarı şansınızı artırmak ve daha yüksek bir etki faktörü elde etmek için iyi yazılmış bir özetin neden önemli olduğunu kolayca anlayabiliriz.

 

Abstrakt da nelere değinmeliyim?

Tüm abstraktlarda aşağıdaki konulara değinilmelidir.

  • Neden önem vermeliyiz Araştırma çalışmalarınızın neden önemli olduğunu açıklayın (kısa özgeçmiş ve büyük resim önemi).
  • Sorun ne idi. Sorgunuzun konuyla ilgili mevcut anlayışımızda bir boşluk doldurmak için neden gerekli olduğunu ayrıntılı bir şekilde anlatınız.
  • Sorun nasıl çözüldü. Kullandığınız yöntemleri kısaca açıklayın (nitel-niceliksel, ampirik-teorik, modeller, çalışma türü, kullanılan kanıt türleri vb.).
  • Sorunun cevabı. Temel bulgularınızı belirtin.
  • Sonraki adımlar. Araştırmanızın sonuçlarının bize nasıl fayda sağladığını ve bulgularınızı diğer araştırma projelerine veya uygulamalarına nasıl uygulayacağınızı açıklayın (yani, çalışmanızın sonuçlarını tanımlayın).

Okuyucular, özetleri gözden geçirirler, bu nedenle ilk cümlelerinizin en önemli bilgileri içerdiğinden emin olun. Yazınızı sunacağınız tarafça aksini belirtmedikçe, tipik bir dergi makalesinin yapısı olan yukarıda verilen listenin kurallarını izlemelisiniz. Özetiniz, insanların araştırma kağıdınızı arayabilecekleri ve bulabilecekleri temel şartları içermeli ve birincil belgede kullanılan aynı terminoloji veya dil ile tutarlılık sağlamalıdır. Yaklaşık altı anahtar kelime seçmeli ve cümleciklerinizin, kullanıcıların konunuzu ararken kullanabilecekleri ile eşleştiğinden emin olmalısınız. Böylece, kağıtlarınız arama sonuçlarında daha yüksek görünecektir. Bununla birlikte, metninizin ne hakkında olduğunu anlamaya çalışan bir okuyucu için özetinizi anlaşılmaz kılabilecek kısaltmalar veya çok özel jargonlar dahil etmekten kaçının.

 

Abstrakt bölümüne neleri dahil etmemeliyim?

Özetinizin yalnızca akademik makalenizin kapsamını içerdiğinden emin olun. Sonuçta, ana makaleniz için çalışma alternatifi olmalı. Okurları yanlış yönlendiren yanlış düşünceler, istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu bölüm araştırmanızın özetini vurgulamak içindir.

 

Abstrakt yazarken izlenmesi gereken en iyi strateji nedir?

Abstrakt, akademik makalenizin başarısı için kritik olduğu için, doğru yapmak önemlidir. Makalenizin tüm önemli bölümlerini vurgulayan bir özet olduğunu unutmayın, bu nedenle diğer tüm bölümleri taslak haline getirdikten sonra en son yazmak iyi olur. Özetinizi yazmanın zamanı geldiğinde, aşağıdaki ipuçlarını göz önünde bulundurmanızı öneririz:

  • Abstrakt bölümünü ana kağıdınızın taslağı gibi kullanın.
  • Kağıdınızın her bölümünü inceleyin ve bu bölümlerdeki ana fikirleri yakalayan bir veya iki cümleyi abstraktda vurgulayın.
  • Taslağınızın bazı bölümleri birden fazla paragraf içerebilir. Bununla birlikte, her alt bölüm merkezi bir temaya dayanır. Tüm bu alt bölümleri bir araya getiren kapsayıcı kavram nedir? Bu fikir, abstrakt bölümünüze ekleyeceğiniz cümle olmalıdır.
  • Pek çok açıdan Giriş , Tartışma ve Sonuç bölümlerinde yazdıklarınızın en önemli noktaları bulunur. Abstrakt hazırlarken bu bölümleri iyice sindirerek üzerlerinde vakit harcayın ve özetinizin kağıdınızın baş ve son bölümündeki iletilerle hizalandığından emin olun.
  • Makalenizdeki anahtar sözcük gruplarını ve fikirleri belirledikten sonra, bunları yazınızın tutarlı bir resmini çizmek için uygun geçiş ifadeleri ile birbirine bağlayın.

 

Abstrakt Yazarken Yapmanız ve Yapmamanız Gerekenler: Kısa bir Özet

Yapın
Yapmayın
Makalenizde sunulan ana temaları vurgulayın. Kağıdınızın kapsamını aşmayın. Özet, yalnızca araştırdığınız şeyin altını çizmelidir.
Araştırmanız hedef okuyucu kitlesinin kriterlerine odaklanmalıdır. Eğer makalenizi yayınlatmak istiyorsanız hedef derginizin kurallarını göz önünde bulundurun. Kaynaklara atıfta bulunmaktan veya bibliyografya dahil etmekten kaçının. Başka kaynakları belirtmeniz gerekiyorsa, dikkatli kullanın. Bununla birlikte, bunu soyut olarak yapmak genellikle uygun değildir.
Kullanıcıların sıklıkla bir arama motoruna girebilecekleri anahtar kelimeleri kullanın. Çok fazla jargon veya çok fazla kısaltma içermeyin.
Fazla ayrıntıya girmeye gerek yoktur. Ancak detay belirtmek istiyorsanız kısaca ilgili bulgudan sonra parantez içindeki p-değerine istatistiksel önem gibi detayları belirtebilirsiniz. Çoğu soruşturmada yapılan rutin testler (ör., Klinik araştırmalarda yapılan güvenlik testleri) gibi istatistiksel kriterler hakkında çok fazla ayrıntıya girmekten kaçının. Bu bilgiler, ana belge için ayrılmış olmalıdır.

Bu ipuçlarının, hazırladığınız abstrakt (özet) bölümüne ne dahil edeceğinizi anlamanızı sağladığını umuyoruz. Herhangi bir sorunuz varsa, bize yorum bırakın veya edit@wordvice.com.tr adresinden bize e-posta gönderin!

 

Ek Kaynaklar

Güçlü bir araştırma makalesi yazma hakkında ek bilgi için, araştırma dizisi yazımıza bakmayı unutmayın! Bu kaynakların yanı sıra, ücretsiz indirilebilir e-kitabımızdaki dergiye gönderme süreci hakkındaki bilgileri bulabilirsiniz: Araştırma Yazarlığı ve Dergi Yayın E-Kitabı   Herhangi bir sorunuz veya yorumunuz varsa, aşağıdaki yorum kutusuna yazabilirsiniz, edit@wordvice.com.tr den bize e-posta atabilirsiniz veya İletişim Sayfası aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.