Araştırma Hazırlarken Yapılan Ortak Yanlışlar: Sonuç Bölümü

Akademik Yazım,Dergi Gönderimleri,Wordvice

Makalede yazarken yapılan ortak hatlar açıklanıyor. Aşağıdaki yazıda araştırmanızın sonuç kısmını hazırlarken dikkat etmeniz gereken konulara değineceğiz. Eğer araştırmanızın bir degide yayınlanmasını istiyorsanız bilmelisiniz ki bazı dergiler Sonuç ve Tartışma bölümlerini beraber isterken, bazıları Sonuç bölümünü tek başına değerlendirir. Seçtiğiniz dergiyi başvurmadan inceleyin ve hangi gruba girdiğine emin olun.

 

Sonuç Bölümünün amacı nedir?

Sonuç kısmı araştırmanın tüm sonuçlarının bağlandığı kısımdır. Bu yüzden üzerine belki de en çok kafa yorulması gereken çıkarımları içerir. Aşağıda Sonuç Bölümü için birtakım ipuçlarına değineceğiz. Sonuç Bölümünü özetlerken ne kısımları çıkarmanızı ne kısımları içermeniz gerektiğini belirteceğiz. Makalenize son noktayı koymadan önce bu ipuçlarına dikkat edin!

 

Genel kurallar

  1. Geçmiş zaman kipini kullanın. Sonuç Bölümünde daha önce yapılmış deney ve çalışmaların çıkarımlarından bahsedeceğiniz için geçmiş zaman kipi kullanılmalıdır.
  2. Datanızın ve belirtiğiniz sayısal verilerin tutarlı olduğuna emin olun. Eğer Sonuç Bölümünde tutarsızlık var ise makaleniz baştan red edilir.
  3. Numerik tabloların ve tabloların tutarlı olduğuna emin olun.
  4. Anlaşılır bir şekilde makalenizdeki tüm figürleri ve görselleri etiketleyin.

Aşağıdaki 17 ipucunu yazınız için kontrol edin.

 

Ortak hatalar ve onların düzeltimleri

Aşağıdaki tabloda araştırma yazınızın sonuç bölümünde yapmamanız gerekenleri (“Yapma”) , yapmanız gerekenleri  (“Yap”) olarak sıraladık.

Yapma
Yap
Tüm verilerinizi sonuç bölümünde tek tek sıralamaya kalkmayın. Hiçbir yayın kuruluşu destansı sonuçtan hoşlanmaz. Bunun yerine yazınızın önemli kısımlarını net ve açık bir ifade ile belirtin. Sonuç bölümünde kullandığınız kelimeler basit tutulmalıdır.
Her şeyi yazarak açıklamayı tercih etmeyin. Bunun yerine görsel tablo kullanın. Görsel tabloların sonucu özetleme üzerinde çok daha büyük etkisi vardır. Tablonuzda belirtilen sayısal veriler yazının bütünü ile uyumlu olmalıdır.
Sonuç bölümü dışında yazının ön kısımlarında kullanılan figürler, tablolardaki datayı sonuç bölümünde tekrar etmedin. Bunun yerine sonuç bölümü için yeni tablo oluşturun ve bu tablo diğer tüm tabloların özeti niteliğinde olsun.
Sonuç bölümünde konudan konuya atlamayın. Bilgilerin dağılmasına izin vermeyin. Bunun yerine sonuç bölümüne geçmeden yazınızın bir özetini çıkartın. Önemli kısımların altını çizin. Ve bu önemli kısımları bağlaçlarla birleştirip yazınızın ana fikrini temel alarak sonucu oluşturun.
Parantez içerisinde açıklamalar sonuç bölümünde kullanılmaz. Bu açıklamaları zaten yazınızın ön bölümlerinde verdiniz. Şimdi bunlardan çıkardığınız özeti kısa cümlelerle savunduğunuz ana fikre yönlendiriyorsunuz.
Kesin sayı vermekten kaçının. Bunun yerine yüzdesel oranlar verin. Yayın şirketleri sonuç kısmında yüzdesel verileri görmek ister. Sizce hangisi akılda daha çok kalır sayılar mı yoksa yüzdeler mi?

Umarım yukarıdaki noktalar araştırmanızın sonuç kısmını hazırlamanıza yardımcı olur. Eğer herhangi bir sorunuz var ise veya bir yorumda bulunmak istiyorsanız, aşağıdaki yorum kısmına düşüncelerinizi yazabilirsiniz. Bize edit@wordvice.com.tr adresinden yazabilir, ‎dilediğiniz zaman Bizimle İletişime Geçebilirsiniz Makalenizin İngilizce düzenlemeye ihtiyacı var ise destek almak için aşağıdaki linki tıklayın.

Yazınızın ne kadar ücret tutuğunu hesaplayın